Andrija Mandić je lek za korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori: Dobrosavljević siguran da se bliži kraj Đukanovićeve vladavine

08.03.2023

19:30

0

Autor: Milan Ivanić

Drugi krug će biti sudar dva politička titana i dva koncepta: jedne Crne Gore koja je 30 godina funkcionisala na jedan način i došla dovde dokle je došla i jednog alternativnog koncepta koji je sve vreme pokušavao da pokaže da može i treba drugačije, smatra Dobrosavljević

Andrija Mandić je lek za korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori: Dobrosavljević siguran da se bliži kraj Đukanovićeve vladavine
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta i, prema dosadašnjim istraživanjima, velike su šanse da će Milo Đukanović, posle tri decenije, izgubiti vlast. To mišljenje deli i politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, koji je za 24sedam istakao da je prvi krug izbora glasanje "za", a drugi glasanje "protiv". 

- Ko god da dođe u drugi krug, on ima velike šanse protiv Đukanovića, jer će tada biti glasanje protiv Mila. Trend u Crnoj Gori od izbora u Nikšiću naovamo pokazuje da DPS ne može nigde da pobedi – rekao je Dobrosavljević.

24sedam/Goran Sivački
Vladimir Dobrosavljević

Ipak, kako je istakao, postoji opasnost da će Đukanović uspeti da zadrži fotelju. 

- On može da pobedi samo ako neko ko je činio parlamentarnu većinu posle 2020. godine eventualno nekoga neiskreno podrži u drugom krugu ili da koalira sa Đukanovićem. Ipak, mislim da je to previše rizičan posao i da bi onaj ko bi to uradio prilično loše prošao posle toga. Najbolje su to osetile Demokrate, koje su zajedno sa DPS-om glasale za smenu Abazovićeve vlade. Njih su posle toga birači kaznili, a rejting je počeo da im opada – kazao je Dobrosavljević, i dodao da je podrška opala i Pokretu "Evropa sad":

- Istraživanja pokazuju da je njima drastično pao rejting od skandala sa Spajićem i njegovim prebivalištem u Srbiji. Nije čak ni problem što ima prebivalište, pravo glasa i imovinu u Srbiji, nego je problem što je to negirao. 

Milatovićeva kandidatura pomalo neozbiljna

Govoreći o kandidatu Pokreta "Evropa sad", Dobrosavljević ističe da je pomalo neozbiljno to što je on završio u trci za predsednika Crne Gore.

24sedam/Katarina Mihajlović
Jakov Milatović

- Jakov Milatović je bio neka vrsta zvezde u usponu. On je zaista dobio 21 odsto glasova kao nosilac liste “Evropa sad” za Podgoricu. Nesumnjivo da je razumnije nastupio u ovom kriznom periodu za njihov pokret nego što je to Spajić uradio. Ipak, postoji tu druga problematična stvar. On se kandidovao za gradonačelnika Podgorice, celu kampanju je tome posvetio, i već je napravio koalicioni dogovor koji čeka da profunkcioniše Ustavni sud, kako bi bio izabran na mesto prvog čoveka glavnog grada Crne Gore. Na ovaj način on šalje poruku biračima kako je spreman da zbog druge pozicije napusti onu na kojoj je cele prošle godine gradio svoju političku budućnost. Da li to znači da će on, ako, recimo, sutra dobije poziv iz Svetske banke ili MMF-a,  napustiti i mesto predsednika Crne Gore na koje bi hipotetički mogao da bude izabran? - upitao je on.

Draginja okupila tvrdo jezgro suverenista

Dobrosavljević smatra da će relativno dobar rezultat ostvariti kandidat Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

24sedam/Goran Sivački
Vladimir Dobrosavljević

- Mislim da će ona ostvariti pristojan rezultat, iako je mnogi potcenjuju. Smatram da će ona da osvoji između sedam i deset odsto glasova, jer se profilisala kao neko ko se obraća tvrdom suverenističkom jezgru. S druge strane, za gomilu suverenista Đukanović se kompromitovao zbog veza sa kriminalom, dok za Draginju to ne može da se kaže – kazao je politički konsultant.

Omladina uz Mandića, Jodžir projekat DPS-a

On je dodao da je, s druge strane, kanidatura influensera Jovana Radulovića Jodžira projekat DPS-a koji ima cilj da se deo podrške mladih odvrati od glasanja za Mandića, s obzirom na to da danas većina omladine ima srpski nacionalni identitet.

- Postoji trend u Crnoj Gori posle 2020. godine, gde mladi smatraju da je to bilo izraz njihovog senzibiliteta, modernosti ili duha vremena, a da je s druge strane retro i zastarela priča koju gura režim koji je 30 godina na vlasti. Pre 20 godina Crna Gora je bila potpuno drugačija. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, najemancipovaniji deo stanovništva je bio suverenistički, jer je to tada pakovano kao “fensi” pokret koji je moderan. Sada se dešava nešto potpuno obrnuto. S tim što sada iza ovog novog talasa ne stoji država ili neko sa strane, nego je to izvorna kreativnost i potreba za buntom kod mladih. Zato se sada u završnim razredima srednje škole i na fakultetima ne dovodi u pitanje da većina njih ima srpski identitet – rekao je Dobrosavljević.

Drugi krug će biti sudar dva politička titana i dva koncepta

Politički konsultant ističe da on nema dileme da će se kandidat Demokratskog fronta naći u drugom krugu, gde će odmeriti snage sa Đukanovićem.

ATA Images/Milan Maričić/Profimedia
Andrija Mandić i Milo Đukanović

- Siguran sam da će Andrija Mandić da uđe u drugi krug. Polemika će biti – stara protiv nove Crne Gore, odnosno kakvo treba da bude društvo, kako da se izvrše reforme i modernizacijski procesi, kako da se stabilizuju institucije i reformiše politički sistem itd. Drugi krug će, dakle, biti sudar dva politička titana i  dva koncepta: jedne Crne Gore koja je 30 godina funkcionisala na jedan način i došla dovde dokle je došla i jednog alternativnog koncepta koji je sve vreme pokušavao da pokaže da može i treba drugačije. Podsetiću da su 2021. godine Fridom Haus i Stejt department izašli sa izveštajima o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, gde su obe institucije targetirale da su visoka korupcija i organizovani kriminal najveći problem crnogorskog društva. Da bi se ta država izborila sa tim, ona mora da ide putem kojim je krenula 2020. godine, ali sa mnogo više odlučnosti i manje kompromisa. To je ono što Adrija Mandić donosi. On je lek za korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori – rekao je Dobrosavljević.

DPS očekuju reforme

On je dodao i da se posle njihovog poraza može očekivati reforma DPS-a.

Profimedia
Milo Đukanović

- Ta stranka će posle poraza morati da se menja. Nema sumnje da stranci žele da se nasleđe te partije nastavi posle Đukanovića. DPS već sada ima jedan krug mlađih političara, među njima i doskorašnjeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koji će morati da raščiste sa prošlošću svoje stranke. Ta mlađa generacija će svakako imati podršku od stranaca da nastavi sa unutarstranačkim reformama i modernizacijom DPS-a. Ali to više nikada neće biti partija koja može da dobije 30 odsto podrške – kaže Dobrosavljević.

Crna Gora će ići putem ujedinjenja

Kada je reč o promenama koje čekaju Crnu Goru posle promene vlasti, politički konsultant podseća da je Mandić poslao jasnu poruku da nisu problem birači i članstvo DPS-a nego otuđeni vrh stranke koji je počeo da živi u simbiotičkom odnosu sa kriminalom i korupcijom.

24sedam/Goran Sivački
Vladimir Dobrosavljević

- Zato ne treba očekivati nikakav revanišizam ili nešto slično tome, jer je kandidat DF-a više puta poslao poruku da je njegov cilj ujedinjenje Crne Gore. S druge strane, priča o spoljnopolitičkoj agendi je razrešena još u kampanji 2020. godine. Tada je jasno rečeno da se preuzete međunarodne obaveze i sporazumi od strane Crne Gore neće dovoditi u pitanje. To bi bilo neozbiljno i imalo bi reperkusije i po bezbednost države i unutrašnju stabilnost. Ipak, može se očekivati veća dinamika ka regionalnim inicijativama, pre svega Otvorenom Balkanu. Nama je i kovid kriza pokazala da smo najviše upućeni jedni na druge i da niko drugi neće da nam pomogne ukoliko sami sebi ne pomognemo – zaključio je Dobrosavljević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike