Aplikacija za proveru potpisa podrške u funkciji

07.03.2023

10:31

0

Prilikom unosa potpisa podrške kandidatima za predsednika države unošeni su lični podaci sa obrasca, naveli su iz DIK-a

Aplikacija za proveru potpisa podrške u funkciji
Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube

Aplikacija putem koje će građani moći da provere da li se njihovi potpisi podrške nalaze u bazi podataka podrške kandidatima za predsednika Crne Gore na izborima 19. marta biće u funkciji od danas, saopšteno je iz Državne izborne komisije (DIK).

Kako se navodi, aplikaciji se pristupa na sajtu DIK-a klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno na adresu www.provjeripotpis.me unosom jedinstvenog matičnog broja (JMB) i broja lične karte birača.

- Na ekranu se zatim ispisuje odgovarajuća poruka. Ukoliko je birač unesen u bazu podataka proverenih potpisa podrške, na aplikaciji se pojavljuje ime kandidata kojem je dat potpis podrške - pojasnili su iz DIK-a.

Oni su kazali da će, ukoliko podaci o biraču nisu u bazi podataka, poruka sa tim sadržajem biti ispisana na ekranu.

Iz DIK-a su objasnili da su, saglasno Upustvu o načinu i postupku provere potpisa podrške izbornoj listi za izbor poslanika i kandidatu za predsednika Crne Gore, u bazu podataka podrške kandidatu unosili deo potpisa koji je bio dovoljan za utvrđivanje da postoji najmanje 8.101 validan potpis.

- Može se desiti da je birač dao potpis podrške, a da se njegovi podaci ne nalaze u bazi proverenih potpisa imajući u vidu da u bazu podataka nisu unošeni svi potpisi, već deo potpisa dovoljan za utvrđivanje kandidature - naglasili su iz DIK-a.

Kako su napomenuli, prilikom unosa potpisa podrške kandidatima za predsednika države unošeni su lični podaci sa obrasca.

- DIK nije cenila autentičnost pojedinačnih potpisa podrške birača kandidatu, imajući u vidu da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije u nadležnosti Komisije - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTCG

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike