Vlada RS: Uvreda i kleveta postaju krivično delo u zakoniku Srpske

02.03.2023

21:12

0

Za ova krivična dela nisu predviđene kazne zatvora, već se uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti

Vlada RS: Uvreda i kleveta postaju krivično delo u zakoniku Srpske
Notar ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Republike Srpske utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske kojima se u krivično delo uvode uvreda i kleveta za šta je predviđena isključivo novčana kazna.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović pojasnio je da se u novom paragrafu “Krivična dela protiv časti i ugleda” jasno i eksplicitno kaže da će ko uvredi drugog biti kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM.

Ministar je precizirao da, ako je ovo krivično delo učinjeno putem pisanih, elektronskih medija ili na drugim način čime je uvreda postala pristupačna većem broju lica, predviđena kazna je od 10.000 do 50.000 KM.

"Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvređenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog dela, sud ga može osloboditi kazne", kazao je ministar, preneli su banjalučki mediji.

Ako je, pak, uvređeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne.

Bukejlović je kazao da će se kleveta definisati kao krivično delo, što podrazumeva da "onaj ko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, biće kažnjen novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM.

Ministar je istakao i da za ova krivična dela nisu predviđene kazne zatvora, već se uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike