Hrvatska u ozbiljnom problemu: Crveno upozorenje zbog jake bure u Istri, Kvarneru i severnoj Dalmaciji

25.02.2023

19:20

0

Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid saobraćaja i snabdevanja električnom energijom

Hrvatska u ozbiljnom problemu: Crveno upozorenje zbog jake bure u Istri, Kvarneru i severnoj Dalmaciji
Bura na Jadranu - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj je izdato crveno upozorenje za nedelju zbog jake, mestimično olujne bure s udarima vetra i do 160 kilometara na sat za riječku regiju i područje zapadne Istre, severne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala, saopštila je danas hrvatska Uprava civilne zaštite.

Riječku regiju zahvatiće jaka i olujna bura, posebno u podnožju Velebita s orkanskim udarima vetra većim od 120 km/h, a slično će biti i na području zapadne Istre i severne Dalmacije, s udarima vetra do 120 km/h, prenela je Hina.

Područje Kvarnera takođe će biti pogođeno vrlo jakom i olujnom burom s najjačim udarima vetra do 150 km/h, a mestimično orkanska bura s udarima vetra do 165 km/h očekuje se i na području Velebitskog kanala.

Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebno za pomorce, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, upozorava Uprava civilne zaštite.

Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid saobraćaja i snabdevanja električnom energijom. Trajekti najverovatnije neće ploviti, pa je potrebno pratiti informacije o saobraćaju.

Preporučuje se preduzimanje mera za samozaštitu zbog rizika od iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina, pa se savetuje izbegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih priobalnih područja.

Narandžasto upozorenje izdato je za nedelju i za ličko područje, kao i srednju i južnu Dalmaciju.
U Lici će duvati jak, u višim predelima na udare i olujni severni i severoistočni vetar, s udarima do 65 km/h, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji očekuje se bura u poslepodnevnim i večernjim satima, prenosi hrvatska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike