Hrvati se setili da promene nazive ulica koje nose imena ustaša: Da li je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj?

23.02.2023

13:10

0

Pre nekoliko dana u Skupštinu grada Zagreba poslat je predlog za promenu imena četiri ulice

Hrvati se setili da promene nazive ulica koje nose imena ustaša: Da li je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj?
Zagreb - Copyright Pixabay

Izgleda da u gradu Zagrebu konačno počinje promena naziva ulica imenovanih po zvaničnicima Nezavisne Države Hrvatske.

Naime, pre nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslat je predlog za promenu imena četiri ulice koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je deo gradske četvrti Peščenica - Žitnjak. Reč je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića.

Svetski jevrejski kongres već je upozoravao da je jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primera istorijskog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH.

Pixabay
 

Upravo su Svetski jevrejski kongres, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, poznati istoričari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić, te Erol Šehu zatražili od Veća gradske četvrti Peščenica preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili istaknuti saradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH.

Vladimir Arko bio je zagrebački preduzetnik, koji je od 1941. do 1945. opremao nemačku, italijansku i vojsku NDH. Posle rata optužen je za saradnju s okupatorom i kvislinzima, ali je u trenutku hapšenja u fabrici popio cijanid. 

Filip Lukas bio je predsednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. Godine 1943. potpisao je kao glavni urednik, u ime izdavača Glavnog ustaškog stana, svojevrsni enciklopedijski priručnik "Naša domovina", obim 1 i 2. Lukasova dela i te kako su odraz njegovog veličanja Ante Pavelića, ustaša i NDH. Govor na sednici Matice hrvatske održanoj 29. 4. 1941. završio je poklikom: "Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr Ante Pavelić!"

- Od kraja dvadesetih godina do smrti bio je promotor ideologije "krvi i tla", ekskluzivnog hrvatstva i rasne teorije. Svojim je javnim delovanjem direktno doprineo stvaranju atmosfere progona u kojoj će genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH uopšte biti moguć, a za vreme rata otvoreno je podržavao ustaštvo i nacizam i njihove genocidne politike - stoji u dopisu.

Nadbiskup Ivan Šarić objavio je u NDH nekoliko pesama u počast poglavniku, npr. "Kad sunce sja", "Poglavniku oda" koja je izašla uoči Božića 1941. Iskazivao je naglašenu podršku Paveliću, NDH i ustašama, a posle je emigrirao.

Antun Bonifačić je radio u Odeljenju za kulturne veze pri Ministarstvu spoljnih poslova NDH i bio je potpredsednik Društva hrvatskih književnika. U maju 1945. izbegao je u Argentinu, neko vreme živeo u Brazilu, a potom u SAD. Godine 1973. preuzima vođstvo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, kako je Pavelić preimenovao ustaški pokret u drugoj emigraciji.

Pomalo iznenađujuće, spomenuti zahtev dobio je podršku, i to različitih političkih opcija.

Prvo je 9. februara Veće mesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo predlog Veću gradske četvrti Peščenica - Žitnjak prema kojem "Veće MO I. Reka podržava promenu naziva ulica za neko dogledno vreme, ali pre konačne odluke o promeni da se ispune sledeći preduslovi, a to je anketiranje među stanarima navedenih ulica o saglasnosti za promene te naknada troškova zbog zamene dokumenata tamošnjih žitelja, kao i da MO predloži nove nazive".

Četiri dana kasnije, na sednici 13. februara, Veće gradske četvrti Peščenica - Žitnjak podržalo je predlog preimenovanja četiri ulice nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to - što je retkost u Hrvatskoj - jednoglasno, nezavisno o političkoj pripadnosti.

Tamošnje Veće ima 19 članova, a na čelu je Nikola Zdunić iz Možemo, ali "za" je glasalo svih 18 odbornika (jedan odbornik bio je sprečen), a to znači i iz SDP-a, HDZ-a, Mosta, BM365 te Nezavisne liste Vesne Škare-Ožbolt.

U zaključcima se nadležnom odboru Gradske skupštine Zagreba predlaže "da u saradnji sa HAZU-om, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zagrebu i ostalim meritornim institucijama utvrdi opravdanost predloga/inicijative". Od zagrebačke Skupštine zatraženo je da se stanovnicima navedenih ulica podmire troškovi zbog promene ličnih dokumenata, kao i da eventualna nova imenovanja ulica predloži Veće MO Ivanja Reka.

- Gradska četvrt Peščenica - Žitnjak i ja kao predsednik Veća podržali smo promenu ulica odmah po prijemu inicijative. Zbog toga smo i predložili Veći pozitivno mišljenje, koje je i prihvaćeno. Svesni smo činjenice da promena imena ulica znači i trošak stanovnicima tih ulica, zbog čega smo zatražili i od Grada dobili garanciju da će troškove promene dokumenata snositi Grad. Peščenica i Žitnjak gradska je četvrt u kojoj žive razne nacionalnosti i veroispovesti i smatramo da je ta različitost naše bogatstvo. Zbog toga u našem kvartu nema mesta simbolici i imenima ulica režima i ideologija koje promiču mržnju i nasilje - rekao je Nikola Zdunić.

Na potezu Odbor

Ivo Goldstein, koji je jedan od potpisnika zahteva, kaže da je prijatno iznenađen ovakvim razvojem događaja.

- Mislio sam da će sve ići puno sporije i drago mi je da sam se prevario. Arko, Šarić, Lukas i Bonifačić imali su važne uloge u NDH i svojim su delovanjem podržavali ustaški režim. Takve osobe ne bi smele imati svoje ulice i iskreno se nadam da je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj - izjavio je Goldstein za "Jutarnji list".

Sad je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju odbornici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike