Hrvatski meteorolog upozorava: Stiže nam „Zver sa istoka“, pašće i do 25 centimetara snega

25.02.2023

17:45

0

Autor: M. Vu.

Taman kada smo mislili da je zima završena posle dvadesetak sušnih dana, hladnog talasa, a zatim vanprosečne temperature – ovaj vikend će to demantovati

Hrvatski meteorolog upozorava: Stiže nam „Zver sa istoka“, pašće i do 25 centimetara snega
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel)

Ove godine meteorološke promene su još češće nego ranije. Taman kada smo mislili da je zima završena posle dvadesetak sušnih dana, hladnog talasa, a zatim vanprosečne temperature – ovaj vikend će to demantovati.

U Hrvatskoj je do juče preovlađujuća temperatura odgovarala aprilu, a jutros je stigla kiša, susnežica, a uveče će na planinama padati novi sneg. Slično vreme očekuje nas i u Srbiji.

Ovog vikenda dolazi do promene koja će obeležiti kraj ovogodišnjeg februara – upozorili su iz hrvatskog DHMZ-a, a to se dešava upravo sada.

Tanjug/Kyodo News via AP)
 

- Hladan vazduh koji prodire sa severa već je znatno snizio temperaturu, a do kraja dana očekuje se dodatno zahlađenje. Na planinama će kiša ponegde prelaziti u susnežicu ​​i sneg, a do sredine nedelje ponegde će pasti i više od 25 cenitimetara snega snega. Biće jako vetrovito, na kopnu će duvati severoistočni vetar, dok će na severnom delu Srednjeg Jadrana duvati jak i olujni vetar, podno Velebita i orkanska bura koje će već tokom noći, a naročito sutra stvarati probleme u saobraćaju. Olujna bura se očekuje i na severnom Jadranu, a ponegde uz obalu će biti susnežice i snega. Toplo će ostati samo na krajnjem jugu Jadrana, gde će se zadržati jaki i olujni jugo. U Zagrebu se takođe očekuju susnežica i sneg, ali bez njegovog zadržavanja - rekao je za „Jutarnji list“ dežurni meteorolog DHMZ.

Meteorolog Bojan Lipovšćak u svojoj prognozi piše da je brza promena vremena rezultat prodora hladnog, nestabilnog vazduha sa severa preko evropskog kopna, koji vuče anticiklon koji se slegnuo nad Velikom Britanijom i polje niskog pritiska ciklona koji se razvija nad Sredozemnim morem.

„Pravi ugriz zime, kako bi ga Englezi nazvali Beast from the East (Zver s istoka)“, napisao je Lipovšćak u svojoj prognozi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike