Popović: MUP će proveriti ima li Spajić državljanstvo Srbije, velika je verovatnoća da ima

14.02.2023

22:13

0

Autor: M. Vu.

Radovan Popović je rekao da su prvi koraci MUP u narednom periodu da proveri da li lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima državljanstvo Srbije

Popović: MUP će proveriti ima li Spajić državljanstvo Srbije, velika je verovatnoća da ima
Radovan Popović - Copyright Foto: Printskrin/TV Vijesti

Generalni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, Radovan Popović,  kazao je da su prvi koraci MUP u narednom periodu da proveri da li lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima državljanstvo Srbije.

U odgovoru MUP Srbije Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) te zemlje, koji je dostavljen Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u Crnoj Gori navodi se da Spajić ima prebivalište u Beogradu, dok jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nema prebivalište u Srbiji.

Mandić je zvanično kandidat za predsednika Crne Gore, dok je Spajićeva kandidatura najavljena.

- Ono što su prvi koraci MUP u narednom periodu jeste da se proveri da li ovo lice ima državljanstvo Republike Srbije. Dakle, velika je verovatnoća da čim ima prebivalište, da ima i državljanstvo Republike Srbije. U članu 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu jasno stoji da kad se dođe do ovakvih okolnosti, da je organ dužan da utvrdi da li to lice ima državljanstvo druge države - kazao je Popović u emisiji Reflektor na TV Vijesti.

Printscreen/YouTube/RTCG
 

On je dodao da će MUP pokrenuti upravni postupak.

- Mi ćemo se obratiti u svakom slučaju nadležnim organima Srbije kako bismo prikupili činjenice i dokaze koji su neophodni radi vođenja upravnog postupka. Naš zakon ne prepoznaje mogućnost dvojnog prebivališta. Naš zakon o registirma prebivališta i boravišta kaže da odjava prebivališta nije obavezna nego se daje samo kao mogućnost. To znači da prema našem zakonu on (Spajić) nije bio dužan da odjavi prebivalište iz Crne Gore. Mi ćemo izdati dokumet u skladu sa evidencijama koje mi vodimo. To nas ne sprečava da mi pokrenemo jedan drugi postupak. Ovde govorimo konkretno o postupku oduzimanja crnogorskog državljanstva - rekao je Popović.

On je kazao da se vrlo često dešava da neka stranka u postupku koja je ranije imala državljanstvo neke druge države, da se odrekne državljanstva te države.

- Takođe, ukoliko se utvrdi da je stranka stekla državljanstvo druge države pre 3.6.2006. ona može da zadrži državljanstvo druge države. Ako neko lice ima državljanstvo druge države i u međuvremenu podnese razlog da se odriče državljanstva te države, mi nemamo razoga da oduzimamo državljanstvo. Kad je u pitanju prebivalište, on može da odjavi prebivalište u drugoj državi i da ima samo prebivalište u Crnoj Gori - poručio je Popović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike