Devojčicu smo našli pored njenih roditelja koji su bili mrtvi: Spasilac iz Republike Srpske opisao kako je tekla akcija spasavanja (VIDEO)

13.02.2023

19:38

0

Autor: M. Vu.

Nakon četiri sata potrage, spasioci iz Republike Srpske ispod ruševina u Kahramanmarašu izvukli su živu devojčicu

Devojčicu smo našli pored njenih roditelja koji su bili mrtvi: Spasilac iz Republike Srpske opisao kako je tekla akcija spasavanja (VIDEO)
Spasilački tim Republike Srpske posle akcije spasavanja - Copyright Foto: Vlada Republike Srpske

Član spasilačkog tima Republike Srpske Željko Janković rekao je da nastavljaju sa potragom za preživelima u Kahramanmarašu u Turskoj, nakon što su juče u ovom gradu ispod ruševina spasili jedanaestogodišnju devojčicu. On je opisao kako je izgledala akcija spasavanja.

Nakon četiri sata potrage, spasioci iz Republike Srpske ispod ruševina u Kahramanmarašu izvukli su živu devojčicu. Iako je sedam dana bila zatočena pod ogromnim količinama betona na svu sreću nije teže povređena

- Našli smo jedan leš i pored je bila rupa - rekao je Janković u emisiji "Oko". -  Dozivali smo i onda smo začuli glas devojčice. Tada je počela akcija spasavanja. Našli smo je na drugom spratu. Pored nje su bili mrtvi, njena majka i otac. Izgubila je celu porodicu, ali ima ujaka, babu i dedu. Raspitujemo se za njeno stanje. Ona je sada dobro.

Janković je otkrio da nje ceo tim teško radio na pronalasku devojčice i da su se borili sa velikom količinom zemlje koja se sve vreme urušavala u rupu. Ipak, hrabra devojčica je najviše učestvovala.

- Devojčica nam je veoma pomogla. Bila je svesna i rekla nam je da je žedna. Dok smo bušili rupu ka njoj, sve vreme nas je upućivala da li smo blizu nje. Naš spasilac, kada je probušio rupu, je bio na metar do nje. Pitao ju je da li može da dođe do njega, odgovorila je potvrdno. Tom prilikom smo videli da je bila u polusedećem položaju u blizini ormara, a pokrivala se sa dva jorgana tako da nije promrzla.

 

 

Satima su nadljudskim naporima spasioci iz Republike Srpske zajedno sa turskim nastojali da je lociraju i izvuku ispod ruševina. Srećom, uspeli su. 

- Na terenu u akciji spasavanja, svakodnevno velike zasluge ima i pas tragač Tora. Ona je jedina dama među nama. Od nadležnih službi u Turskoj dobio je pohvale , za pomoć, koju spasiocima, svakodnevno pruža.

Ovaj hrabri spasilac je rekao da ukoliko bude potrebe i neko ih pozove, da će njegov tim rado otići i u Siriju koja takođe trpi velike gubitke.

Jedan član tima je rekao da ne postoji novac koji bi mogao neko da zameni taj osećaj kada su videli da je devojčica živa.

- Mi smo presrećni. Vrištali smo kada smo je pronašli. Mnogi su komentarisali na mrežama da se mi smejemo. Verujte, mi smo tu sedam dana. Tu jedemo pijemo nad leševima. Ne zamerite nam. Kada naslutimo da je neko živ oči su nam pune suza, a kada tek pronađemo nekoga živog tu nema kraja. Ne treba nam uzeti za zlo. 

Delove Turske i Sirije, 6. januara zahvatili su snažni zemljotresi i potresi usled smirivanja tla u kojima je poginulo više od 33.000 ljudi, pri čemu je uništeno više hiljada objekata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike