Pedijatrijska sestra je heroj Turske! Dok se sve trese, žena trči kao bez duše da spasi bolesnu decu: Da im se nešto desilo... (VIDEO)

13.02.2023

17:45

1

Autor: M. Vu.

Kada je pre sedam dana u rano jutro počeo zemljotres koji je odneo na hiljade i hiljade života, Šejme je bila dežurna

Pedijatrijska sestra je heroj Turske! Dok se sve trese, žena trči kao bez duše da spasi bolesnu decu: Da im se nešto desilo... (VIDEO)
Šejme u akciji spasavanj ebolesne dece - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Snimak pedijatrijske medicinske sestre, Šejme Alakuš, koja je bila dežurna tokom razornog zemljotresa jačine 7.7 stepeni po Rihteru, u turskoj bolnici Inajet Topčuoglu u Gaziantepu postao je viralan. I, to s pravom! 


Kada je pre sedam dana u rano jutro počeo zemljotres koji je odneo na hiljade i hiljade života, Šejme je bila dežurna. To je trebalo da bude jedna rutinska smena. Međutim, priroda je imala druge planove.

Na snimku koji je postao viralan za kratko vreme, se vidi kako Šejme razgovara sa svojim kolegama kada počinje sve da se trese. Sve nadzorne kamere su ispratile svaki njen korak. Mlada žena se okreće, i trčećim korakom odlazi kod svojih pacijenata koji se nalaze sa druge strane bolnice. 

 

 

Svetla su se palila i gasila, sve se ljuljalo, ali Šejme je trčala "kao bez duše" kako bi stigla do svojih malih pacijenata. Kad je stigla do njih, uzela ih je u naručje i izvela napolje. Ova hrabra žena, ni u jednom trenutku nije mislila na sebe.

Za turske medije je skromno rekla da to nije ništa i da joj je bilo zadovoljstvo što je mogla da pomogne deci u tako strašnom trenutku.

 

"Sve bih uradila isto, savest mi je čista"

Alakuš je rekla da je, kada je prvi put osetila podrhtavanje, pomislila na pacijente na svom odeljenju i želela da ih spasi.

- Čak i da ne mogu da ih spasem, bila bih sa njima. Znam dečaka koji je bio na mom odeljenju. Bio je pacijent kojeg sam stalno proveravala. Oni su povereni prvo Bogu, a onda nama. Moramo biti sa njima bez obzira na sve. Tog dana sam sa svojom savešću i srcem postupala. Sve sam uradila jer sam tako htela. Opet bih sve ponovila - rekla je Alakuš.

Na pitanje šta se desilo posle, junakinja ove priče, kaže da se vratila po ostalu decu.

- Opet sam se vratila. Imala sam u sobi 109 pacijenta koja je imao ortopedska pomagala. Vratila sam se po njega. Pošto sam ga izvela napolje, vratila sam se na interno odeljenje na drugom spratu. Tamo su bili odrasli pacijenti i morala sam da se uverim da su dobro.

Da situacija bude gore, Šejma, kada je malo stala u spasavanju, delićem mozga je razmišljala o svojoj porodici. U zemljotresu je njen dom oštećen.

- Moja porodica je takođe bila u Gaziantepu, ali nisam mogla da ih dobijem na telefon. Nisam znala kako je moja porodica, ali sam se trudila da ispunim svoju dužnost. Moja savest je veoma mirna. Da se ​​nešto desilo mojim pacijentima, ne bih mogla da živim sa tim. Prolazimo kroz teško vreme, nadam se da ćemo prebroditi ovu tugu. Moja kuća je oštećena. Imam sedmočlanu porodicu. Morali su da odu u Bursu, a ja sam ostala u Antepu da nastavim svoju dužnost. Nada uvek postoji, svedoci smo toga. Ima nade za sve! - tvrdi Alakuš.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike