Antisrpska koalicija: Đukanović i predsednica lažne države napali Vučića, Srbiju i SPC

09.02.2023 | 10:15

Autor: 24sedam

Đukanović, čija se višedecenijska vlast ruši kao kula od karata, može samoda sanja da će Srbija odustati od borbe za svoju južnu pokrajinu

Copyright Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je juče uz najviše državne počasti predsednicu tzv. države Kosovo Vjosu Osmani koja je boravila u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. Širom Podgorice vijorile su se zastave lažne države, a posle sastanka predsednici su jedno drugom uputili više međusobnih pohvala, ali i otvorenih uvreda na račun Srbije.

- Razumemo ambicije Kosova da postane članica Saveta Evrope, dobije status kandidata za Evropsku uniju, i to snažno podržavamo – rekao je Đukanović.

Osmanijevoj smeta Vučić

S druge strane, Osmanijeva je svoje obraćanje iskoristila za direktni napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našu zemlju.

- Nažalost ne dele sve naše komšije to, rukovodstvo jedne države je otvorilo vrata ruskom uticaju. Jedan lider veruje da su Kosovo i Crna Gora privremeni projekti, ali iako on drži sebe u zabludi, Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti - istakla je ona.

Profimedia
 

Osmanijeva je nastavila da ponavlja mantru o “ruskom uticaju” i dodala da samo jedna zemlja iz regiona ne želi dobre međususedske odnose.

- Ta država je Srbija. Nema drugih uplitanja osim ruskog koji je ušao preko Srbije. To je rizik ali mi ćemo nastaviti nepokolebljivo da radimo. I to je strateški cilj EU, da se sve zemlje učlane. Verujemo da nam Crna Gora može mnogo pomoći jer je napravila važne korake ka EU - kazala je predsednica lažne države.

Đukanović nazvao SPC “najopakijim mehanizmom”

Ali ni tu nije bio kraj. Posle sastanka, "Evropski pokret u Crnoj Gori" je organizovao panel diskusiju za Đukanovića i Osmanijevu pod nazivom "Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu".

Trenutni crnogorski predsednik je tu priliku iskoristio da, po ko zna koji put, napadne Srpsku pravoslavnu crkvu, ističući da su “Crna Gora i EU propustili da uvide da je SPC najopakiji mehanizam na ovom prostoru”.

Teleskopija/Youtube printscreen
 

Đukanović nije mogao a da se ne dotakne Kosova i Metohije. On je naglasio da je uveren kako je pitanje odnosa tzv. države Kosovo i Srbije rešivo.

- Ideja povratka Kosova u sastav Srbije je nemoguća istorijska revizija. Kosovo je nezavisno. 1999. godine na prostoru SR Jugoslavije pokušan je genocid i oni koji znaju za to nemaju pravo da očekuju da zaboravimo. Tadašnja nerazumna politika Srbije dovela je do ulaska u rat i gubitka tog rata. U razgovoru sa Vučićem i njegovim prethodnikom kazao sam da jedino dobro što mogu da urade – jeste da izađu pred narod i da kažu da se više ne vodi borba za Kosovo. Tu bitku niti više mogu da vode, niti da dobiju - saopštio je Đukanović.

Vučić jasno poručio: Međusobno priznanje možete samo da sanjate

Pa iako bi Đukanović, kao deo antisrpske koalicije, želeo da se Srbija odrekne Kosova i Metohije, predsednik Vučić je nedavno imao jasnu poruku za sve one koji misle kao on. 

- Međusobno priznanje možete samo da sanjate – rekao je Vučić.

Da borba za Kosmet nije ostala samo na rečima svedoči i to da je, zahvaljujući naporima predsednika Vučića i srpske diplomatije, do sada je više zemalja povuklo priznanje lažne države Kosovo.

Tanjug/ Sava Radovanović
 

Vučić je nedavno saopštio da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, da ga 84 prizaje dok, kako je kazao, tri države nisu načisto.

Tokom poslednje ofanzive srpske diplomatije čak devet država je povuklo priznanje lažne države: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

Đukanović od velikog Srbina postao predvodnik antisrpske koalicije

S druge strane, Đukanović čija se višedecenijska vlast ruši kao kula od karata, može samo da nastavi da sanja da će Srbija odustati od borbe za svoju južnu pokrajinu. O kakvom se čoveku radi, možda najbolje svedoči govor iz 1998. godine, kada se sastao sa Medlin Olbrajt. U to vreme on se predstavljao kao veliki srpski patriota i rodoljub.

- Mora se isključiti solucija za koju se zalažu albanski ekstremisti oko ustanovljenja Kosova kao nezavisne države – rekao je tada Đukanović.

U međuvremenu, zarad vlasti i zapadnjačke naklonosti, trenutni predsednik Crne Gore je potpuno “promenio ploču”. Ipak, uskoro ga očekuju izbori na kojima će, po svemu sudeći, veoma loše proći. “Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš”, kaže narodna mudrost koja će se po ko zna koji put ispostaviti kao tačna.

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2023/02/01/64c4e9adb45738d81958be12/uhd/64c4e9adb45738d81958be12.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958be12",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1233881_th_1675265153.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam