Saslušan imam Mahić! Njegov advokat tvrdi da je za vređanje Svetog Save i SPC izvinjenje dovoljno

07.02.2023

21:00

0

Autor: M. Vu.

Advokat Emir Kovačević smatra da nema osnova za pokretanje postupka, jer se Mahić izvinio nakon što je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo

Saslušan imam Mahić! Njegov advokat tvrdi da je za vređanje Svetog Save i SPC izvinjenje dovoljno
Copyright Ilustracija/Wikipedia/Printscreen/Youtube/ Televizija 5 BiH

Pripadnici Policijske uprave Prijedor jutros su u Kozarcu saslušali imama iz ovog mesta, Amira Mahića, zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Njegov advokat Emir Kovačević smatra da nema osnova za pokretanje postupka, jer se Mahić izvinio nakon što je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Međutim, pravnici kažu da Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ne oslobađa odgovornosti za izgovorene reči.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Amir Mahić, saslušan je u prisustvu advokata Emira Kovačevića, kojeg mu je obezbedila Islamska zajednica.

Imam Mahić pred kamere nije želeo, ali jeste Kovačević. Smatra da je njegov klijent nevin i da nema nikakve krivične odgovornosti.

Profimedia
 

- Mi smatramo da nema ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osećali uvređenim i to izvinjenje urađeno je upravo sa ovog mesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi – kaže Kovačević.

Mahićevo izvinjenje jeste olakšavajuća okolnost, ali ga ni u kojem slučaju ne oslobađa odgovornosti, smatra advokat Milan Petković.

- Samo njegovo izvinjenje ne predstavlja okolnost koja bi isključila njegovu krivičnu odgovornost, to može biti samo eventualna olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne, opet kažem, ukoliko bi došlo i utvrdilo se da postoji krivična odgovornost, odnosno da je ovo lice krivo za to krivično delo – ističe Petkovića.

Za krivično delo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, za koje se sumnjiči Mahić, predviđena je novčana kazna , ili kazna zatvora do tri godine.

- Međutim, ukoliko se, kao kvalifikovano delo, odnosno ukoliko je ovo delo izazivanje mržnje usmereno na način da se želi omalovažiti ili izvrgnuti poruzi ili na drugi način nekih verskih ili nacionalnih simbola, što Sveti Sava sigurno jeste, u kvalifikovanom krivičnom delu iz člana 359 stav 2, za koji je predviđena novčana kazna do pet godina zatvora - naglašava Petković.

Nakon dokumentovanja slučaja, Policijska uprava Prijedor dostaviće izveštaj prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje. Od svog osnivanja 2017. godine, do danas, ovo Tužilaštvo imalo je šest predmeta u vezi sa krivičnim delom- javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, piše RTRS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike