Sedam osoba proterano iz BiH prošle godine zbog pretnje bezbednosti

23.01.2023

08:56

0

Zanimljivo je da pojedinci i u BiH pokušavaju da sklope brakove "zbog papira"

Sedam osoba proterano iz BiH prošle godine zbog pretnje bezbednosti
Copyright Profimedia/Pixabay

U BiH je u prošloj godini locirano sedam stranih državana, koji predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH, kojima je izrečena mera proterivanja, podaci su iz Nacrta izveštaja o radu Službe za poslove za strancima.

Reč je, kako se navodi, o sedam stranih državljana od 65 sigurnosno interesantnih stranih državljanina, dok je za ostale utvrđeno da se ne nalaze na teritoriji BiH.

Kako se dodaje, podatke o svim licima koja predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH, Služba je evidentirala u bazu registra određenih stranaca (ROS), kojoj pristup ima Granična policija BiH, te za one koji nisu na području BiH, prilikom pokušaja njihovog ulaska, to će im biti odbijeno.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbednost, kaže da je zagovornik profesionalizacije svih, a pogotovo bezbednosnih institucija, jer je to najosetljivije pitanje svih građana BiH.

- Potrebno je da saradnja sa svim bezbednosnim agencijama, ne samo u BiH, nego i u regionu i celom svetu, bude na što boljem nivou, kako bi se mogle na vreme razmeniti potrebne informacije i ukazati na lica koja su sklona krivičnim delima, posebno najtežih oblika, gde spada i terorizam - naveo je Jovičić za banjalučke "Nezavisne novine".

Prema njegovim rečima, migrantska kriza je stavljena po strani i mnogo ljudi je na nju i zaboravilo.

- Videli ste koliko ima krivičnih dela od migranata, kao što su posedovanje oružja, provale u kuće i slično - naveo je Jovičić.

Inače, Služba za poslove sa strancima BiH je, kako se dodaje u Nacrtu izveštaja, odbila 112 zahteva za overu pozivnog pisma za strane državljane koji dolaze iz migraciono visoko rizičnih zemalja.

I to nije sve, jer su prošle godine bile i brojne kontrole u BiH, a pljuštali su i prekršajni nalozi.

Kako se navodi, zanimljivo je da pojedinci i u BiH pokušavaju da sklope brakove "zbog papira".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike