Hrvatsku trese afera: 13 agenata vojne tajne službe pod istragom zbog pronevere

19.01.2023

10:48

0

Autor: I.K.

Ovaj slučaj otkriven je tokom unutrašnjeg nadzora koji je sprovela Kancelarija za nacionalnu sigurnost

Hrvatsku trese afera: 13 agenata vojne tajne službe pod istragom zbog pronevere
Zagreb - Copyright Pixabay

Agenti Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije (VSOA), njih 13, pod istragom su zbog sumnje za proneveru. Kako piše zagrebački Jutarnji list, oni se sumnjiče da su proneverili oko dva miliona kuna (266 hiljada evra) službenih sredstava namenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libanu. 

Sumnja se, naime, da su vojni agenti službena sredstva trošili za prikupljanje bezvrednih informacija, a novac koji su pravdali plaćanjem izvora tih informacija su sebi stavljali u džep.

Zanimljivo je da niko od agenata koji su pod istragom, piše Jutarnji, nije suspendovan, već su neki u međuvremenu i napredovali. Jedan od agenata pod istragom upućen je čak u hrvatsku misiju pri NATO-u.

Ovaj slučaj otkriven je tokom unutrašnjeg nadzora koji je sprovela Kancelarija za nacionalnu sigurnost, posle čega je usledio još jedan, detaljniji nadzor, posle čega je upućen nepovoljan nalaz o radu VSOA.

O svemu je obavešteno Državno tužilaštvo, a u istragu je pre dva meseca uključen i Uskok. U toku je predistržni postupak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike