Albanski ribari pregradili Bojanu i smanjili ulov ribarima u Crnoj Gori

15.01.2023

22:05

0

Autor: 24sedam

U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru, ribe ima, ali bilo bi je više, pre svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku

Albanski ribari pregradili Bojanu i smanjili ulov ribarima u Crnoj Gori
Skadarsko jezero - Copyright Foto:Pixabay

U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru, ribe ima, ali bilo bi je više, pre svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku kojom su pregradili Bojanu, kažu u Udruženju privrednih ribara Skadarskog jezera.


Lepi zimski dani pogoduju ribarima na Skadarskom jezeru, prenela je RTCG. 

Ribe ima i može se prodati, kaže ribar Nikola Vujanović sa Rijeke Crnojevića koji obavlja i dužnost predsednika Udruženja privrednih ribara Skadarskog jezera.

- U toku sezone izuzetna je potražnja za divljom ribom i za tu cenu nigde u Evropi ne možete dobiti toliku porciju kao kod nas - kaže Vujanović.

Očuvanje ribljeg fonda je zadatak celog društva. 

Privatna arhiva
 


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre dve godine počelo je da subvencionira slatkovodno ribarstvo. 

Ipak, teškoća ima, kaže Vujanović i naglašava da bi država trebalo da pronađe dogovor sa Albanijom čiji su ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu i tako ugrozili migracione vrste, pre svih jegulju.

- Bojana je pregrađena i izlovljava se ogromna količina ribe koja bi trebalo da ide u mrestilište u Sargaško more i nazad da se vraće mlađ. Koncesija je data privatniku iz Skadra da u mestu Daljam izlovljava ribu. To traje decenijama i naša strana je pokušavala da pronađe rešenje, ali albanska ništa nije uradila. Mora se cela priča podići na viši nivo i ne sme se ništa stavljati pod tepih - jasan je Vujanović.

Udruženje privrednih ribara okuplja 150 članova. 

Većina ribara živi od Skadarskog jezera i nadaju se pomoći od države ali i od ekoloških organizacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike