Komandir dirigovao bekstvom iz skopskog zatvora – ranjavanje čuvara i sivi "audi"

14.01.2023

19:58

0

Autor: M. Vu.

Osuđeni B. M. je planirano i u dogovoru sa zatvorskim policajcima i sa licima izvan zatvora posekao levi dla

Komandir dirigovao bekstvom iz skopskog zatvora – ranjavanje čuvara i sivi "audi"
Makedonska policija - Copyright Profimedia

U organizaciji bega osuđenika B. M. iz zatvora Idrizovo kod Skoplja učestvovala su četiri policajca, a bekstvom je "dirigovao" komandir, prenosi TV Telma. Njih trojica se nalaze iza rešetaka, a jednom od njih je zabranjeno napuštanje stana dok tužilaštvo prikuplja dokaze ko je i kako učestvovao u organizovanju bekstva.

Jedinica za korupciju u Odeljenju za suzbijanje organizovanog i teškog kriminala podnela je severnomakedonskom Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu protiv četiri zatvorska službenika, komandira i nadzornika KPU Idrizovo za krivično delo nezakonito puštanje na slobodu lica lišenog slobode, saopštavaju iz MUP-a.

Oni su 12. januara, suprotno zakonu, oslobodili B. M., osuđenog za ubistvo, i pomogli mu da pobegne, saopštio je MUP.

Osuđeni B. M. je planirano i u dogovoru sa zatvorskim policajcima i sa licima izvan zatvora posekao levi dlan, nakon čega je odveden u zatvorsku ambulantu gde je data preporuka za premeštaj u Klinički urgentni centar "Majka Tereza".

Sa incidentom je bio upoznat i dežurni komandir smene koji je naredio da se pripremi naredba za pratnju osuđenika iz KPU Idrizovo do Kliničkog centra "Majka Tereza".

Osumnjičeni su, kako se navodi, svesno i sa namerom da omoguće bekstvo osuđenika kog su sprovodili seli u srednji red službenog vozila, a ne po standardnim operativnim postupcima sprovođenja osuđenih lica u posebnom delu vozila određenom za tu namenu.

Jedan od zatvorskih službenika uopšte nije nosio oružje, iako je morao da ga nosi, i iako je zatvorenik na rukama imao lisice bio mu je omogućen pristup službenom pištolju jednog od policajaca, kog je uzeo i ispalio hitac.

Iako je namera pucnja u krov vozila bila da se omogući zatvorskim službenicima da pobegnu, metak se odbio od krova i slučajno pogodio zatvorskog službenika u donji deo stomaka, navodi MUP.

Profimedia
 

Zatvorenik je, zatim, pobegao nakon što je vozilo presreo sivi "audi", a čuvari nisu preduzeli ništa u vezi sa prinudnim zaustavljanjem. Osuđenik je ušao u taj automobil i napustio lice mesta.

Zatvorski službenici, iako su neki od njih bili naoružani, nisu ništa preduzeli da spreče bekstvo.

Iz MUP-a navode da je povređeni zatvorski policajac prebačen u bolnicu radi lečenja. Ranjeni policajac se bori za život, ali za sada nije osumnjičen, navodi TV Telma.

I MUP i Tužilaštvo ispituju motive policajaca. Komandir se i ranije suočio sa sumnjom za primanje mita u policijskoj stanici Bit Pazar.

TV Telma navodi da osuđenik po drugi put beži iz zatvora, a najverovatnije treći put iz zemlje.

Pre nekoliko godina lociran je u Nemačkoj i odveden u Idrizovo na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ubistva i drugih krivičnih dela.

Ali, nezvanično je imao bogatstvo stečeno od lanca trgovine marihuanom u Nemačkoj. Traže ga Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, ali i međunarodni istražni organi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike