Ako ste krenuli u Hrvatsku, obratite pažnju šta je dozvoljeno, a šta nije za ulazak u zemlju: Pravila su stroga, kazne i do 13.000 evra

02.01.2023

12:16

0

Autor: 24sedam

Ako ste krenuli u Hrvatsku, obratite pažnju šta je dozvoljeno, a šta nije za ulazak u zemlju: Pravila su stroga, kazne i do 13.000 evra
Ilustracija - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Hrvatska je postala 20. članica evrozone, a od 1. januara 2023. počeo je period dvostrukog opticaja koji će trajati 14 dana, odnosno do 14. januara 2023. u 24 sata.

U tom periodu, u slučaju gotovinskih transakcija, osim evra, moći će se koristiti i kunska gotovina kao zakonsko sredstvo plaćanja. Iznosi novca koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju se po fiksnom kursu konverzije koji je postavljen na nivou od 1 evro = 7,53450 kuna.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor obeležen je simboličnim uklanjanjem table na graničnom prelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svetlom za slobodan prolaz na mestu nekadašnje granične kontrole, što će od večeras biti istorija.

Ovo ne smete da nosite preko granice

A ako planirate uskoro da putujete u inostranstvo, sigurno se pitate šta (ne) smete da nosite preko granice i koje su kazne, koliko paklica cigareta može biti u kolima, da li ćete biti kažnjeni ako u prtljažniku nađite dve rolnice sira i "dasku" slanine, da li je dozvoljeno preneti istu količinu piva i vina, šta je sa jakim alkoholnim pićima...

Ima tu nekih nelogičnosti, iz nekih zemalja možete uvoziti neograničeno količine ribe, od drugih ni gram mesa, nigde nećete imati problema sa slatkišima, ali sa hranom za bebe hoćete. Upravo zbog svih ovih pravila, kojih ima toliko da ih ponekad nije lako zapamtiti, donosimo samim carinicima spisak svih stvari koje možete, a što ne morate uneti u Hrvatsku, piše Večernji list.

Prvo, treba napomenuti da se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja izvan EU, sa izuzetkom Švajcarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Dakle, za ove poslednje navedene zemlje važe ista pravila kao da prevozite robu unutar EU i nema ograničenja.

U tom periodu, u slučaju gotovinskih transakcija, osim evra, moći će se koristiti i kunska gotovina kao zakonsko sredstvo plaćanja. Iznosi novca koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju se po fiksnom kursu konverzije koji je postavljen na nivou od 1 evro = 7,53450 kuna.

 

Profimedia
 

Uvoz duvana i alkoholnih pića

Putnici avionom u Hrvatsku mogu doneti nešto više duvanskih proizvoda od onih koji putuju drugim vidovima prevoza. Oni koji putuju avionom mogu da ponesu 200 cigara, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje.

Ljudi koji putuju drumom ili železnicom mogu da ponesu 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje. Svi putnici mogu da ponesu istu količinu od 50 grama zagrejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda iz člana 94 stav 2 Zakona o akcizama.

Кada je reč o alkoholnim pićima, ista pravila važe za putovanje drumskim, vazdušnim i pomorskim prevozom - svako sme da unese 16 litara piva, 4 litra vina i 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića . Ako želite da platite akcizu, moguće je, pod uslovom da imate više od 17 godina, da unesete 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duvana, 10 litara žestokog pića, 90 litara vina, 110 litara. piva i 100 mililitara e-tečnosti, sve to nećete moći da unesete ni uz plaćanje.

Meso, riba, sir, mleko...

Meso, riba, sir, mleko, jaja i ostali proizvodi životinjskog i biljnog porekla Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porekla, tako da uopše nije dopušteno uneti meso i mleko kao ni prozivode od mesa i mleka. Dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih bataka, tu je dopušteno uneti do 2 kg po osobi.

Svežeg voća i povrća, osim krompira, smete unijeti do 5 kilograma. Ostali proizvodi (hrana za bebe i kućne ljubimce, kolači, slatkiši, dodaci prehrani, gorivo...) putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku uneti do 2 kilograma mleka u prahu za hrane za bebe, i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslove da ne zahteva držanje u hladnjaku pre otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu uneti hleb, kolače, keks, vafle i oblatne, dvopek, tostiranoi hleb i slične prepečene proizvode s manje od 20 odsto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu uneti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i poslastica s manje od 50 posto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakovanih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog porekla. Masline punjene ribom, testenina i rezanci, koncentrati sube i poboljšivači ukusa, piše Večernji list.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.

Unos lekova

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih organa zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorije bolesti, potvrde lekara). Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije.

(Večernji list)

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike