Srbi tuguju zbog smrti Stajke Marčete: Ona je bila svedok jasenovačke golgote

28.12.2022

10:01

0

Autor: 24sedam

Stajka Marčeta prošla je užas ustaške torture i logora Jasenovac, gde joj je stradao veliki deo porodice

Srbi tuguju zbog smrti Stajke Marčete: Ona je bila svedok jasenovačke golgote
Stajka Marčeta svedok je jasenovačkih stradanja - Copyright 24sedam/R.C. Printscreen/Facebook/Muzej Republike Srpske - Museum of Republic of Srpska

Stajka Marčeta koja je kao devojčica prošla užas ustaške torture i logora Jasenovac, preminula je u 95. godini u Banjaluci. U logoru joj je stradao veliki deo porodice.

Koliko su njena svedočanstva značajna jer oslikavaju svu patnju i užas kroz koji je prošla ona ali i drugi njeni sunarodnici, svedoče reči zabeležene u Knjizi sećanja.

Ona je tada opisala dešavanja kada je svedočila ustaškom piru.

„U Ugrenovića kući bile su se nastanile žene i deca, gore gde su Švabe, na brdašcu. Bilo je to 15. februara 1944. godine. Izlazila sam iz šumice i gledam sa brdašca dole na kuće u selu… sve ustaše opkolile, i sa njima muslimani iz Orahove. Potrčim kroz šumicu da bežim kad ono sastavi sa jednog brda i sa drugog preko mene. Frca granje, frcaju kugle! Sakrijem se u šanac, zavučem se pod bujad. Ima još snega. A idu ustaše i preskaču preko mene. A jedan veli – Majku joj je…, ovde se sakrila! Drugi viče – Traži je, Crni, tu se sakrila! A vriska dece i žena se čuje! Ugrenovića kuću opkolili… pohvatali žene i decu… odvedoše… ja ležim tu. Virim na ustaše i vidim da su uhvatili moju sestru Dušu. Odvedoše nju… a ja ostade tu ležati. Stišalo se sve… Idem ja u noć. Prolazim kraj groblja. Dolazim do te kuće. Vidim psi otkopavaju neku rupu. Tu je plitko bio zakopan Stojan Ružičić. Njega su nešto ranije ubili, pa ga žene tako plitko zakopale. A Stojan kao da je živ! Ništa se ja ne bojim Stojana! Prilazim kući toj. Niko se ne čuje. A nekada se na kilometar čula vreva dece. Sad ništa. Prišla sam blizu… vidim da žiži svetlo. Stala! Da l’ da idem, da l’ da ne idem. Ne smem, bogami! Samo gledam kako će me ustaše uhvatiti iza leđa. I usudim se jednom! Paščence neko lavuca. Čujem da u kući neko jauče, ženski glas. Stavim panjić pod prozor da vidim, neka Gospova Mihajla Galonje i Ruža Obućinska. Ulazim u kuću. Pitam: ‘Gde je sav taj narod?!’ A Gospova kaže: ‘Sve su ih odveli i pobili dolje u Šiminašu!’ Tad je ubijena Stojka Milanovića, Petra Batajić i njena kćer. Persa Zmijanjčeva i troje dece, Milja Trivića i dvoje dece, zaklali i zapalili. Kako miriše ljudsko telo kad gori… to je neverovatno! Sve su to Orahovci dovodili ustaše i klali i palili. Devet stotina ustaša je dala Orahova“.

 

Dodik izrazio saučešće

Povodom smrti Stajke Marčete, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je njen odlazak veliki gubitak ne samo za njene najbliže, već za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj. On je dodao da će Republika Srpska pamtiti Marčetu kao jednu od žrtava ustaškog terora koji su uspeli da prežive i svedoče o strahovitim i brutalnim zločinima koje su počinili fašisti nad nedužnom decom, ženama i starcima u jasenovačkim logorima.

"Njena svedočanstva o golgoti koju su prolazili logoraši ostaće duboko urezana u našem pamćenju i predstavljaće značajan doprinos kulturi sećanja za buduće generacije", naveo je Dodik u saučešću upućenom porodici Stajke Marčete, prenela je Srna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike