Masakr na Svetog Nikolu: Dan kada je 56 Srba, dok su sekli slavski kolač, preklano noževima i sekirama

19.12.2022

20:30

0

Autor: 24sedam

Trideset je godina od jednog od najstrašnijih zločina počinjenih nad Srbima, kada su na Nikoljdan pripadnici tzv. Armije BiH poubijali i masakrirali 56 nevinih civila

Masakr na Svetog Nikolu: Dan kada je 56 Srba, dok su sekli slavski kolač, preklano noževima i sekirama
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube

Trideset je godina od jednog od najstrašnijih zločina počinjenih nad Srbima, kada su na Nikoljdan pripadnici tzv. Armije BiH poubijali i masakrirali 56 nevinih civila, među njima i troje dece, u Jošanici kod Foče.

Preživeli svedoci, rodbina, prijatelji, predstavnici Opštine i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata na groblju Božovac u Foči, prislužili su sveće i položili cveće.

Od Tužilaštva i Suda BiH zatražili su da procesuiraju naredbodavce i izvršioce.

U napadu je učestvovalo oko 600 pripadnika takozvane Armije BiH, u deset grupa raspoređenih na deset jošaničkih zaseoka, koje su sravnili sa zemljom.

Hladnokrvno su ubijeni 21 žena, kao i troje dece - Dragana Višnjić od deset godina, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša“ u Foči Dragana Višnjić i njen brat Dražen prethodnog dana su iz Foče sa roditeljima došli kod dede i babe na slavu.

Ubijeno je ukupno 16 Višnjića, a Dušanka Lalović, tada Višnjić, jedna je od retkih iz ove familije koja je uspela da pobegne ispod noža.

- Najstrašnije je što su dve kompletne porodice pobijene, porodica Vukadina Višnjića i porodica Stojke Višnjić - kaže Lalovićeva, kojoj je poginuo otac Tomo.

Na dan kada je trebalo da slome krsni kolač, ubijeni su deda Vukadin Višnjić (64), njegova supruga Zorka (64), njihova dva sina Dragoljub (39) i Milan (33), Dragoljubova supruga Olga (31) i njihovo dvoje dece, Dragana (10) i Dražen (7).

Svi ukućani su pobijeni i u porodici Stojke Višnjić (68), koja je stradala zajedno sa svojom snahom Gojom (44), unukama Zorom (22) i Rankom (24), unukom Vlatkom Višnjićem (20) i praunukom Dankom Tanović (2), Zorinom ćerkom.

Ubijeno je i devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Jedan od svedoka, Vlado Grujičić kaže da je u jednoj kući ubijeno sedam, a drugoj osam osoba.

Ostali svedoci dodaju da su prizori masakriranja bili užasni.

Borivoje Vilotić, jedan od svedoka kaže kako je tužno pusto selo, a tek koliko bi omladine bilo. Poziva da odgovorni, odgovaraju za svoja dela.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike