Nova godina u Podgorici bez euforije: Posle četiri godine neće biti bazara, a trpeza kao i svakog drugog dana

19.12.2022

09:12

0

Zbog velikog povećanja cena, ove godine Podgoričani će proslaviti praznike skromnije nego inače

Nova godina u Podgorici bez euforije: Posle četiri godine neće biti bazara, a trpeza kao i svakog drugog dana
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Stanovnici Podgorice predstojeće novogodišnje praznike obeležiće bez euforije, u svojim domovima i trpezom koja će, zbog svakodnevnih poskupljenja, biti kao svakog drugog dana.

I dok evropske metropole uprkos energetskoj krizi i merama štednje nisu uskratile građane za prednovogodišnje svečanosti, glavni podgorički trg će prvi put nakon četiri godine biti bez prazničnog bazara, piše portal RTCG.

Zato, kažu, euforije u gradu skoro da nema, skromna je i u domovima većine građana, a glavni razlog su gotovo svakodnevna poskupljenja, najviše hrane.

Građani za portal kažu da para nema, a da kilogram ribe, na primer, košta 15 evra.

Profimedia
 

- Za Novu godinu ja i moji prijatelji i porodica. Oko 300 evra - rekao je jedan sagovornik portala.

- Evo sada sam dala 40 evra za tri kese, onda možete da shvatite kakva može da bude trpeza - kazala je jedna sugrađanka, dok je druga rekla da je "juče u Voliju dala za 4-5 kesa 140 evra, a tu nema ništa".

Da Podgoričane osećaj ne vara i da kući za isti novac mesecima nose praznije kese potvrduje i zvanična statistika, piše portal i dodaje da su potrošačke cene u novembru ove u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku više 17,5 odsto.

Za godinu dana su najviše poskupeli mleko, sir, jaja, pa hleb, ulje i meso. 

Profimedia
 

Da je višemesečna galopirajuća inflacija veliki udar za budžet građana, naročito u susret predstojećim praznicima, kažu i stručnjaci za finansije.

- Za istu količinu novca sebi možemo da priuštimo manje ili ako hoćemo da priuštimo isto što i prošle godine moramo osetno veći novca da izdvojimo. Tako da inflacija uvek ubija euforiju, novogodišnju posebno -kazala je savetnica za lične fiansije Maja Aleksić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike