Olujno nevreme izazvalo poplave u Beranama, Plavu, Gusinju i Andrijevici: Ugroženo preko 100 kuća (VIDEO)

17.12.2022

22:10

0

Autor: 24sedam

Najteža situacija je bila u Gusinju, gde je poplavljeno oko 50 kuća, a više od 100 kuća i drugih objekata ugroženo

Olujno nevreme izazvalo poplave u Beranama, Plavu, Gusinju i Andrijevici: Ugroženo preko 100 kuća (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/Hina/Alija Krupić

Olujno nevreme praćeno jakom kišom tokom noći izazvalo je poplave u Beranama, Plavu, Gusinju i Andrijevici.

Najteža situacija je bila u Gusinju, gde je poplavljeno oko 50 kuća, a više od 100 kuća i drugih objekata ugroženo. Zbog izlivanja reka i potoka pod vodom je i centar te varošice.

Ekipe lokalnih službi su na terenu od ranih jutarnjih sati, i očekuju i pomoć države.

U Beranama se izlio Lim. Poplavljeno je romsko-egipćansko naselje Riversajd, kao i naselje Donji Talum sa druge strane Lima.

U beranskom Udruženju za podršku Roma i Egipćana tvrde da je većina stanovnika Riversajda napustila kuće i da večeras nemaju gde da spavaju.

Izvršni direktor udruženja Sultan Beća, poziva Vladu da se hitno uključi u rešavanje problema.

Stanovnici Donjeg Taluma nezdovoljni reakcijom lokalnih službi, organizovali su protestnu vožnju kroz grad, a na 15-ak minuta su blokirali ulicu ispred zgrade Opštine.

 

 


Više od deset domaćinstava ugroženo je u Plavu. Reč je o kućama i imanjima uz reke Grnčar i Lim.

 

 

Potpredsednik Opštine Gusinje, Edon Balidemaj, kazao je da je situacija u opštini Gusinje alarmantna.

- Ako znamo da smo prethodnih dana imali obilne padavine kiše, a sinoć i olujni vetar, tako je došlo do rasta nivoa reka na našoj teritoriji, ali ovaj put su i potoci ozbiljno ugrozili stanovnike, pogotovo u selima Koljenovići, Kruševo i Martine. Oko 50 kuća je već poplavljeno i ugroženo od ovih potoka, ali i stotinu drugih objekata je ugroženo, gde je voda skoro došla do kuća - kazao je Balidemaj.

 

 

Stanovnik naselja Donji Talum u Beranama, Admir Adrović, kazao je da iz sata u sat je sve viša i viša voda.

- Niko od nadležnih organa, institucija, Opštine Berane nije došao. Grupa građana je danas bila pred Opštinom Berane, tražili smo da izađe gradonačelnik, niko nije izašao da pogleda ovaj narod. Mi godinama upozoravamo na ovo, a niko glavu da okrene neće. Ako ovako bude nema noćas spavanja, dežurstvo i da se i mi svi selimo odavde. Po svemu sudeći Opština Berane hoće da se mi iselimo odavde - poručio je Adrović.

Predsednik Opštine Berane, Vuko Todorović, kazao je da će učiniti sve što je u nadležnosti lokalne uprave da se pomogne stanovnicima naselja ugroženih poplavama.

On je Portalu RTCG-a, kazao da je razgovarao sa meštanima i da su njihovi zahtevi uglavom usmereni prema trajnijem i dugoročnijem rešenju građenja obaloutvrda.

- Za sve njih smo večeras obezbedili hranu i druge potrepštine koje su im neophodne. U razgovoru sa nama su bili vrlo razumni jer znaju da ovaj problem nije od juče - rekao je Todorović.

On je dodao da je za sledeću sedmicu najavljena poseta ministra rada i socijalnog staranja, Admira Adrovića, i da će iskoristiti priliku da sa njim razgovara i o ovom problemu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike