Abazović: Nije realno da Crna Gora do Nove godine dobije novu Vladu

16.12.2022

22:35

0

Autor: 24sedam

Što se tiče vanrednih izbora, Abazović je kazao da su za, ali da se ne može na izbore dok se ne zadovolji makar kvorum u Ustavnom sudu

Abazović: Nije realno da Crna Gora do Nove godine dobije novu Vladu
Dritan Abazović - Copyright Youtube/MINA printscreen

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, izrazio je žaljenje što nije došlo do izbora sudija, odnosno deblokade Ustavnog suda. On je ocenio i da nije realno, niti potrebno, da do Nove godine Crna Gora dobije novu Vladu.

- Sada, možemo da unosimo negativnosti i atomiziramo društvo. Problem postoji, i nismo iskoristili priliku da 12. izaberemo sudije, ali moramo što pre da otvorimo novi poziv za sudije, i da do kraja januara imamo popravni - kazao je Abazović za TVCG.

Procedura oko konkursa, kako je naveo, stvar je političke volje.

Što se tiče vanrednih izbora, Abazović je kazao da su za, ali da se ne može na izbore dok se ne zadovolji makar kvorum u Ustavnom sudu.

- Kada je reč o vlasti u Podgorici, danas smo imali sastanak u Vladi sa Jakovom Milatovićem i predstavnicima nove većine u Podgorici i pokušaćemo da situaciju koju opstruira gospodin Vukčević prevaziđemo na najbolji način. Razmatramo nekoliko modela i ostavljamo pravnicima da naprave analizu - dodao je on i ocenio da će bilo koja vrsta opstrukcije "ići na njihovu šetetu".

Na pitanje hoće li Miodrag Lekić biti mandatar, Abazović je rekao da očekuju da predsednik države sada bude više sklon da poštuje zakonske procedure.

Vlada Crne Gore/Foto: Wikipedia
 

Abazović je ocenio da postoji razlika između komentara američkih, britanskih i nemačkih izaslanika i onoga što je komentar Vladimir Bilčika.

- Bičlikov komentar prevazilazi ono što bi bila dobra diplomatska praksa. Nije nikakva specijalna kritika, cenim svačije mišljenje, pa i njegovo, ali mislim da treba širi kontekst da se sagleda - kazao je.

S obzirom na to da se radi o parlamentarcu, a ne o vladinom zvaničniku, Abazović smatra da ne treba tražiti dodatna objašnjenja.

- Mislim da je gospodin Bilčik jednostavno izabrao stranu, to je njegovo pravo, ali je i naše pravo da od Crne Gore ne pravimo državu kojoj nedostaje suverenitet. Tražimo poštovanje za našu Crnu Goru isto onoliko koliko ga uživaju i druge države, ni manje ni više. Kao premijer stajem u odbranu, uz zahvalnost na svoj pomoći koju pružaju - rekao je Abazović.

Abazovć je dodao i da su dva glavna stuba DPS-a bili međunarodna zajednica i odnos prema manjinama i ocenio da su oba "skršena".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike