Gde je "zapelo" u formiranju nove Vlade Crne Gore? Dritan traži pola ministarstava

16.09.2022

20:45

0

Autor: 24sedam

Pozivamo kolege iz URE da se predomisle, da se vrate za sto, da ne opstruiraju ovaj dogovor - kaže Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore

Gde je "zapelo" u formiranju nove Vlade Crne Gore? Dritan traži pola ministarstava
Dritan Abazović - Copyright Youtube/MINA printscreen

Bez dogovora i bez predstavnika koalicije Crno na bijelo - tako se završio sedmi u nizu sastanak stare parlamentarne većine u Crnoj Gori. One koji su bili odsutni, jedan od lidera Demokratskog fronta, krivi, za odsustvo rezultata. Tvrdi da URA Dritana Abazovića traži pola Vlade.

- Ono gde je zapelo to je zapelo u konkretnoj raspodeli vlasti, odnosno da li će se vlast unutar vlade Crne Gore deliti u skladu sa narodnom voljom - da svako dobije ono što je narod dao ili će postojati neki korektivni faktor - kaže Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije.

Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački
 

- Pozivamo kolege iz URE da se predomisle, da se vrate za sto, da ne opstruiraju ovaj dogovor - kaže Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore.

Dogovoru treba da prethodi zajednička ponuda Demokratskog fronta i demokrata - saopštava URA.

- Želimo nastavak borbe protiv kriminala i Crnu Goru u Evropskoj uniji, i od toga nećemo odustati. Ostali - neka se izjasne. Nismo spremni na trule kompromise. Ako nema dogovora, idemo na izbore. URA je za to spremna, ali nismo spremni da se igramo sa državnim interesima - navodi URA.

Prethodno je bilo spremno i dogovoreno ime novog mandatara. Stranke nekadašnje većine saglasile su se da to bude lider Demosa Miodrag Lekić.

Bez podrške ga, ipak, ostavlja Dritan Abazović - kaže da nema ništa protiv Lekića, ali da je njegova kandidatura zamka. Ishod pregovora nesuđeni mandatar vidi kao pobedu neozbiljnosti.

- Nastaviće vlada koalicije, URA, DPS, SNP, SDP i sve te stranke - će da nastave da vode državu, a stranka koja je kriminogena DPS i njegov vrh je dobila vetar u leđa ovim današnjim rezultatom - rekao je Miodrag Lekić iz Demosa.

Printscreen/YouTube/Adria Tv Montenegro
 

Podršku Lekiću dao je SNP na čijem je čelu potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu Vladimir Joković. Spreman je, kaže, da se odrekne ključnih funkcija, ali ne i političkih resora u Vladi.

- Ne tražimo ministarstvo finansija, poljoprivrede, prosvete, zdravlja, ni ministarstvo sporta. Je li to dovoljno od SNP-a, izvolite - sastavite vladu - rekao je Vladimir Joković iz Socijalističke narodne partije.

Dok traju prepirke nekadašnjih koalicionih partnera, traju i konsultacije predsednika Mila Đukanovića sa ostalim strankama o mandataru. Ko god da ga predloži - to mora da učini do ponedeljka i obezbedi 41 od ukupno 80 poslaničkih glasova. U suprotnom, ide se na nove izbore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike