Slučaj koji je uzdrmao Hrvatsku: Bivši gazda „Agrokora“ osobođen optužbi za zloupotrebu

15.10.2020

11:57 >> 14:41

0

Ivica Todorić je bio optužen da je koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 miliona evra

Slučaj koji je uzdrmao Hrvatsku: Bivši gazda „Agrokora“ osobođen optužbi za zloupotrebu
Copyright Printscreen/youtube/Z1 televizija

Bivši vlasnik „Agrokora“ Ivica Todorić je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 milijuna eura, u slučaju koji se kolokvijalno naziva “Mali Agrokor“.

Oslobođeni su i Todorićevi suoptuženici.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsednik uprave „Agrokora“, i izvršni direktor finansija u koncernu 2013. zloupotrebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske firme za savetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Sudija je navela da su iskazi svedoka pokazali da su savetodavne usluge napravljene i da je novac isplaćen švajcarskoj firmi kako je bilo dogovoreno i da za to postoji dokumentacija.

Todorić, koji tokom postupka nije želeo da sarađuje sa sudom, došao je na izricanje presude.

Svi optuženi su odbacivali sve što im se stavljalo na teret.

Tužilac u završnom govoru: Fiktivnim poslom izvučeno 1,25 miliona evra

Zamenica zagrebačkog županijskog državnog tužioca Karolina Dragičević istakla je u završnom govoru da posao između „Agrokora“ i švajcarske firme „Siggman AG“ nije realizovan i da je reč o fiktivnom poslu kojim je iz „Agrokora“ izvučeno 1,25 miliona evra.

Stoga je tužiteljka predložila sudskom veću da se četvoro optuženih proglasi krivim i osudi po zakonu, a  firmi „Siggman AG“ oduzme novac.

Todorićev advokat  po službenoj dužnosti Ljiljana Planinić naglasila je da tokom sudskog postupka nije dokazano da je njen klijent počinio krivično delo i da  je predložila da se oslobodi optužbi.

– Nije čudno da i sam Todorić kaže da je optužnica nerazumljiva i besmislena. Zašto bi predsednik uprave i gotovo stopostotni vlasnik firme sklopio posao kojim će naštetiti vlastitom preduzeću? Teze koje je iznelo tužilašto su neutemeljene, nelogične i neuvjerljive – zaključila je Planinićeva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike