Panika u Hrvatskoj: Nestašica lekova za bakterijske infekcije, a evo kada će u apoteke stići novi antibiotici!

23.11.2022

19:51

0

Autor: 24sedam

Reč je o antibiotiku koji se izdaje samo na recept i koji se koristi odraslih i kod dece starije od tri meseca

Panika u Hrvatskoj: Nestašica lekova za bakterijske infekcije, a evo kada će u apoteke stići novi antibiotici!
Apoteka - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj poslednja dva dana nedostaju neki lekovi, a najveći problem tamošnje apoteke imaju sa antibiotikom Zinat od 50 miligrama, koji proizvodi "Glakso".

Naime, reč je o antibiotiku koji se izdaje samo na recept i koji se koristi odraslih i kod dece starije od tri meseca, te se prepisuje pacijentima koji imaju bakterijske infekcije. 

Primenjuje se tamo gde ne pomažu "slabiji" antibiotici. 

Profimedia
 

Kako pišu pojedini mediji, na hrvatskom tržištu neće ga biti do počeka aprila 2023. godine, a u kompaniji "Glakso" navode da je razlog nestašice tog antibiotika veća potrošnja od uobičajene.

- Lek Zinat spada u grupu cefalosporina i imamo informacije kako je on, u sirupu, stigao u Zagreb, pa bismo ga i mi, u Splitu, trebali imati za dan, dva. Nema mesta panici, s obzirom da iz te grupe antibiotika postoje i drugi, podjednako dobri kao i on - kazao je za "Slobodnu dalmaciju" magistar farmacije Mate Krce.

Nestašica i Decortina u Torvasa

Profimedia
 

Farmaceutska kompanija "Merck" prijavila je privremenu nestašicu Decortina od pet i 20 miligrama, kortikosteroida koji bi se u hrvatske apoteke trebao vratiti do sredine decembra.

Na tržištu trenutno nema ni leka Torvas 10 i 20 miligrama, koji se prepisuje za regulaciju, odnosno snižavanje masnoće u krvi.

- Svi lekovi koji se na recept mogu nabaviti u apotekama u Hrvatskoj imaju adekvatne zamene, stoga ljudi ne trebaju biti zabrinuti - rekao je Krce.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike