Milo Đukanović povredio Ustav? Odbio da predloži mandatara, reagovao Ustavni odbor parlamenta Crne Gore

21.11.2022

10:26

0

Poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine podneli su parlamentu Predlog u kome se navodi da nakon izglasavanja nepoverenja 43. vladi, Ðukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade

Milo Đukanović povredio Ustav? Odbio da predloži mandatara, reagovao Ustavni odbor parlamenta Crne Gore
Milo Đukanović - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Ustavni odbor crnogorskog parlamenta razmatraće danas Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović povredio Ustav.

Poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine podneli su parlamentu Predlog u kome se navodi da nakon izglasavanja nepoverenja 43. vladi, Ðukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade.

- Predsednik Crne Gore je obavezan da po Ustavu predloži mandatara, a naročito je važno da konkretnoj osobi poveri mandat kada postoji podrška kandidatu za mandatara, što on nije učinio, već neustavno odbio da ga predloži - navodi se u ovom predlogu, prenela je Mina.

Ðukanović je, dodaje se, to uradio iako je imao javan i očigledan uvid u saglasnost svih partija parlamentarne većine oko tog pitanja.

Većina od 41 poslanika stranaka stare-nove većine u crnogorskom parlamentu za mandatara je predložila lidera Demosa Miodraga Lekića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike