Građani traže "Mladenov zakon": Oštrije kazne za diskriminaciju i vređanje na društvenim mrežama

03.11.2022

20:05

0

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe V.T. i D.K. iz Laktaša koje policija tereti za krivično delo neovlašćeno fotografisanje za koje je zaprećena kazna do godinu zatvora

Građani traže "Mladenov zakon": Oštrije kazne za diskriminaciju i vređanje na društvenim mrežama
Mladen Dulić - Copyright 24sedam/Facebook/Instagram

Nakon smrti mladića Mladena Dulića (22) iz Laktaša, koji se ubio nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem je ismejan dok je tražio posao, javnost traži da se u BiH donese “Mladenov zakon”.

Na "Fejsbuku" je osnovana grupa "Svi za Mladenov zakon" sa željom da se kroz diskusiju, predloge i inicijative definiše takozvani Mladenov zakon, kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vređanja i nasilja preko društvenih mreža i to na nivou BiH.

Administratori grupe pozvali su sve koji mogu pomoći da se napiše tekst zakona da se jave, a očekuju da se grupi pre svega pridruže pravnici, pravni eksperti iz oblasti krivičnog prava, sociolozi, psihijatri i psihoterapeuti kako bi što bolje pomogli u razumevanju problema sajberbulinga i doprineli da se napravi tekst zakona. Molba je upućena i svima koji mogu pomoći da se inicijativa prosledi u Parlamentarnu skupštinu BiH.

- Cilj grupe je poslati predlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava sajberbulinga - poručili su administratori.

Pre nego što je izvršio samoubistvo, Mladen Dulić je prijavio policiji u Laktašima sporni snimak koji je objavljen na društvenoj mreži "TikTok".

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe V.T. i D.K. iz Laktaša koje policija tereti za krivično delo neovlašćeno fotografisanje za koje je zaprećena kazna do godinu zatvora, odnosno novčana kazna.

Bonus video

Telegram/serbialive_beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Glas Srpske

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike