Penzioner iz Hrvatske silovao mentalno zaostalu ćerku: Ona rodila dete, a njemu smanjili kaznu zatvora

02.11.2022

17:26

0

Sud je precizirao da je prihvatio prvostepenu pojedinačnu kaznu zatvora od 13 godina za prvo kazneno jelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora

Penzioner iz Hrvatske silovao mentalno zaostalu ćerku: Ona rodila dete, a njemu smanjili kaznu zatvora
Ilustracija - Copyright Profimedia

Visoki kazneni sud prihvatio je delimično žalbu B.T. i smanjio kaznu sa 20 na 16 godina  zbog polne slobode nad bolesnom i lakše mentalno zaostalom 17-godišnjom ćerkom koja je nakon silovanja rodila dete, izvestio je sud.

Sud je precizirao da je prihvatio prvostepenu pojedinačnu kaznu zatvora od 13 godina za prvo kazneno jelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Djevojka rodila očevo dijete

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno dodelio optuženom otežavajuće  okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Kao olakšavajuće okolnosti koje je prvostepeni sud trebalo oda vrednuje, Visoki kazneni sud ističe starost i status penzionera (60 godina).

Pixabay
 

- Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostepeni sud za drugo kazneno delo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju - pojasnio je sud.

Silovao ćerku dva puta

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. upotrebom sile u porodičnom stanu izvršio polni snošaj sa svojom ćerkom od 17 godina sa kojom je živio. Sud je izvestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je djevojčica nakon prvog kaznenog dela ostala trudna i potom rodila.

Na suđenju je rekao da se policija meša u "njihove porodične stvari"

Za B.T. je je tokom postupka utvrđeno da je da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tokom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo normalno i razumljivo te je pokazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u, kako je rekao, njihove porodične stvari.

Uprkos njegovom negiranju, dokaz koji je dokazao njegovu krivicu bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac deteta koje je rodila njegova ćerka. Nakon što mu je to predočeno, rekao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dete njegovo, pisala je Slobodna Dalmacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike