Gasi se jedna od najpoznatijih fabrika u Hrvatskoj: Cene energije im došle glave

29.10.2022

21:45

0

Autor: 24sedam

Firma, koju je pre 16 godina preuzela španska grupacija Roka, uprkos ulaganjima poslovala je s gubicima, koji su povećani zbog rasta cena sirovina i energije

Gasi se jedna od najpoznatijih fabrika u Hrvatskoj: Cene energije im došle glave
jugokeramika - Copyright Foto:Printskrin/Fejsbuk/ Jugonostalgija

Jedna od najpoznatijih fabrika u Hrvatskoj, ali i bivšoj Jugoslaviji, Inker iz Zaprešića, koji se nekada zvao Jugokeramika, zaustavlja proizvodnju, a više od 200 radnika ostaje bez posla. Firma, koju je pre 16 godina preuzela španska grupacija Roka, uprkos ulaganjima poslovala je s gubicima, koji su povećani zbog rasta cena sirovina i energije.

Fabrika koja je gotovo 70 godina bila poznata po sanitarnoj, ali i drugoj keramici, te kao najveća u Zaprešiću, gasi mašine.

- Vest nas je stvarno šokirala jer je bila iznenadna, ničim nagoveštavana. To je sada gotova stvar, proizvodnja će se zatvoriti i to je odluka vlasnika i tu nema sad spora - rekao je Vlado Kos, predsednik Radničkog veća i sindikalni predstavnik kompanije „Roka Hrvatska“.

 

 


Na svojim će radnim mestima ostaće samo 35 radnika, većinom u distribuciji robe - skladištima, komercijali i logistici.

Vlado Kos, koji je u ovoj fabrici već 40 godina, kaže da su globalna kriza i enormne cene energenata samo su kap koja je prelila čašu. Tvrdi da je bilo mnogo loših poslovnih odluka, jer u nove proizvodne linije poslednjih godina uloženo je više od 15 miliona evra, a firma je samo gomilala gubitke.

On podseća da je to preduzeće poslovalo sa dobitkom kada ih je preuzela španska kompanija, prenosi HRT.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike