"Ja sam guzonjin sin": Roditelji bili budže u državi, a deca vodila kriminalne klanove, glumila policajce i ubijala za državu!

07.05.2022

18:45

0

Posrnuli sinovi pomoćnika direktora Uprave policije, predsednice Vrhovnog suda, generala-pukovnika, funkcionera vojne bezbednosti i pukovnika Avijacije JNA...

"Ja sam guzonjin sin": Roditelji bili budže u državi, a deca vodila kriminalne klanove, glumila policajce i ubijala za državu!
Deca funkcionera - Copyright 24sedam/Profimedia/Pexels/MUP

Fotografije sa proslave, koju je organizovao vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, isplivale su u javnost, a najviše prašine je podiglo prisustvo crnogorskog policajca Petra Lazovića.  Lazović je ovim činom, još jednom dokazao da "iver ne pada daleko od klade" i da je kao sin bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Crne Gore, Zorana Lazovića, krenuo očevim stopama prvo u policiju, pa onda i u kriminal. Međutim, slučaj porodice Lazović nikako nije usamljen, pa sinovi visokih državnih funkcionera neretko svoje fotelje zagreju sa one strane zakona.

Od zlog oca...

Zoran Lazović je srpskoj javnosti postao poznat  onda kada je naredio da se vođama zloglasnog klana koji je blisko sarađivao sa "kavčanima" Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, ukine zabrana ulaska u Crnu Goru, ali i zbog navoda je u saradnji sa doskorašnjim direktorom Uprave policije Crne Gore Veselinom Veljovićem organizovao avion i bekstvo Zviceru.

Lazović je 1991. godine bio komandant diverzantske jedinice vojske na dubrovačkom ratištu, pa šef jedinica za specijalne zadatke i šef antiterorističke jedinice MUP Crne Gore. Jedno vreme je bio šef ANB, odakle je i penzionisan, ali se onda na velika vrata vratio u Upravu policije kao pomoćnik direktora Veselina Veljovića. Lazović je važio za čoveka koji je crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću kadar od najvećeg poverenja i više puta mu je služio za određene specijalne zadatke.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović,

Poznato je da je Lazović išao u Zagreb da se obračuna sa novinarom Ivom Pukanićem zbog tekstova koje je objavljivao u listu "Nacional", ali ga je Hrvatska policija sprečila u toj nameri. Nije ga zaobišla ni afera oko ubistva Duška Jovanovića, urednika lista "Dan". 

Lazović je poznat i po tome što je prisustvovao svadbi Safeta Kalića koji je bio optužen za pranje novca stečenog prodajom droge i za šverc cigareta. Među zvanicama su pored Lazovića bili i Darko Šarić, Ljubiša Buha Čume i drugi pripadnici "zemunskog klana".

Foto: Youtube / Printscreen
 

Tako je i njegov sin Petar postao glavna tema medija u regionu. Krenuvši očevim stopama, zaposlio se u crnogorskoj tajnoj službi, ali je ubrzo shvatio kako se posluje. Pa je pre bilo kakvih fotografija kao dokaza, bilo saznanja da je upravo Petar Lazović pomogao ocu u saradnji sa Veselinom Veljovićem da se organizuje avion za Zvicera.

A onda je podgorički portal Libertas objavio detalje iz dokumenta Europola u kojem se navodi da su "službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana, kao i da bi istraga usmerena na njih trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije".

Odmah nakon detalja iz ovog dokumenta isplivala je i fotografija sa pomenute proslave, na kojoj su Lazović i Milović u društvu Radoja Zvicera, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić je nakon ovih navoda i fotografija tvrdio da je Petar Lazović bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i da je sa njima razmenjivao informacije i oružje, ali niko drugi iz službe ili SDT-a se nije oglašavao. U Lazovićevu korist više nema ničega, a isplivala je i njegova prepiska sa Zvicerom gde mu predlaže da se "našale sa službom i da će on da mu glumi advokata".

Bivša predsednica Vrhovnog suda i sin u kokainskim poslovima

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je postupak protiv Miloša Medenice i njegove majke Vesne, inače nekadašnje predsednice Vrhovnog suda u Crnog Gori. Ona se trenutno nalazi u pritvoru, a uhapšena je nakon što je u javnost procurila prepiska njenog sina Miloša i bivšeg telohranitelja o navodnoj nabavci droge iz Kolumbije i cigareta, u kojoj sin bivše čelnice pravosuđa tvrdi da će ih njegova majka zaštititi od konkurencije.

Ipak, sin još uvek nije dolijao, ali je za njim raspisana nacionalna poternica. Njegova majka, kao i njihov advokat tvrde da je Miloš na lečenju od bolesti zavisnosti i to u Beogradu.

Foto: Printskrin/Jutjub/TV Vijest
 

- Miloš Medenica se leči u jednoj beogradskoj klinici od bolesti zavisnosti, a izvesno je da će se pojaviti pred crnogorskim pravosudnim organima - rekao je advokat Zdravko Begović.

Majka je za sina mnoge slučajeve rešavala po kratkom postupku, odbacijanjem ili ubrzavanjem procesa iako je njegov primarni posao javno bio šverc cigareta. Kasnije su došli i poslovi sa kokainom iz Kolumbije, ali se sumnjiči i za organizovanje kriminalne grupe.

Sin razbojnik naspram oca generala-pukovnika

Radovan Stojičić Badža bio je general srpske policije, načelnik Službe javne bezbednosti i zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije. U aprilu 1993. godine, ukazom predsednika Srbije Slobodana Miloševića, dobio je najviši čin u policiji generala-pukovnika.

Pošto je Zoran Sokolović izabran za saveznog ministra unutrašnjih poslova, general-pukovnik Radovan Stojičić Badža pominjan je kao čovek sa najviše izgleda za funkciju ministra unutrašnjih poslova, ali je ubijen heklerom 11. aprila 1997. godine, u restoranu Mama Mia u Beogradu. A ovo ubistvo nikada nije rasvetljno. O motivima zbog kojih je naručeno Badžino ubistvo i danas se spekuliše, jedni tvrde da je zbog šverca cigareta, drugi zbog ratišta, treći zbog auto-mafije u Bosni…

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

O ubistvu oca svedočio je i njegov sin Vojislav Stojičić koji je bio sa njim u trenutku kada su se začuli pucnji iz heklera, ali je ubica ostao misteriozan i dan danas.

Međutim, sin Vojislav "proslavio" se kada je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u pljački kuće direktora "Granda" Saše Popovića. Stojčić je tada tvrdio da mu je ova pljačka "nakačena" zbog njegovog prezimena. 

U naselju Bežanijska kosa lopovi su te 2019. godine ukrali nakit vredan 100.000 evra i legalan pištolj gazde produkcijske kuće. Međutim, ovo nije prva pljačka za koju se Stojičić osumnjičen. Naime, dobro je poznat pravosudnim organima, a za teške krađe sudilo mu se 2011. godine.

Makin otac bio visoki funkcioner vojne bezbednosti

Željko Maksimović Maka, čovek koji već 20 godina uspešno beži pravosudnim organima i vođa nekada "Makine grupe", sin je nekadašnjeg istaknutog funkcionara kontraobavještajne službe.  Ono što pojačava ovaj kontrast između oca i sina jeste činjenica da je Maka osumnjičen da je juna 2002. godine likvidirao generala policije, Boška Buhu.

Pukovnik Avijacije JNA i komandant Srpske dobrovoljčke garde

Veljko Ražnatović, otac Željka Ražnatovića Arkana, bio je pukovnik Avijacije JNA koji je radio na stvaranju novih pukova i vazduhoplovnih baza, a posebno je bio angažovan na organizovanju Komande Vazduhoplovnog vojnog učilišta. 

Njegov sin Željko daleko je poznatiji javnosti na teritoriji nekadašnje SFRJ, a i šire, pa je tako za pukovnika Veljka najviše ostao vezan trenutak suđenja Arkanu i reči koje mu je tom prilikom uputio.

Veljko Ražnatović, Foto: Wikipedia/Skenirano iz knjige Miloš Milikić Mido "Za naše nebo"
 

Naime, Arkan je označavan kao prijatelj Staneta Dolanca, ministra savezne policije. Po izveštaju s jednog suđenja iz 1983. kada je u Ulici 27. marta pucao na dva policajca, u njegovim generalijama upisano je - radnik Saveznog SUP-a. Posle se pričalo da je njegov otac Veljko Ražnatović, inače pukovnik vazduhoplovstva JNA, tada vikao po sudnici - Reci, Željko, reci svima što si radio za Jugoslaviju vani, reci da svi čuju!

U jednom od intervjua, osvrćući se na taj detalj, Željko Ražnatović je izjavio:

- A i da sam radio za Državnu bezbednost, gde se o tome priča? Jel' priča CIA? Jel' priča Mosad? Ko o tome priča? Pa zato se i zovu tajne službe. Zna se samo da one postoje i - tačka.

Žejlko Ražnatović Arkan/MN Press
 

Priča kaže da je zabrinuti otac Veljko Ražnatović 1972. godine otišao kod Dolanca i zamolio ga da se brine o Željku. Ipak, Željko je bio dobro zbrinut, sve do 15. januara 2000. godine kada je ubijen ispred hotela "Interkontinental".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike