Jahta Putinovog kuma usidrena u Trogiru: Luksuzno plovilo vredi više od 200 miliona - nalazi se na listi sto najboljih (FOTO/VIDEO)

22.09.2022

21:04

0

Jahta je izgrađena u jednom od najpoznatijih svetskih brodogradilišta u Holandiji

Jahta Putinovog kuma usidrena u Trogiru: Luksuzno plovilo vredi više od 200 miliona - nalazi se na listi sto najboljih (FOTO/VIDEO)
medvedcuk jahta copy - Copyright Profimedia

Jahta "Royal Romance" koja se dovodi u vezu sa uhapšenim ruskim oligarhom Viktorom Medvedčukom, zbog kog su Rusi oslobodili više od 200 ukrajinskih boraca, usidrila se u Trogiru u Hrvatskoj.

Superjahta duga 92 metra kupljena je za više od 200 miliona američkih dolara, a godišnji troškovi njenog održavanja i putovanja procenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 miliona dolara.

Jahta je predviđena za smeštaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, a na njoj rade 22 člana posade.

Luksuzno plovilo može da razvije maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3.85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.

Nalazi se na listi sto najboljih svetskih jahti svih vremena, a izgrađena je u jednom od najpoznatijih svetskih brodogradilišta u Holandiji.

Ko je Viktor Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk je bivši poslanik stranke "Opoziciona platforma - Za život" u Ukrajini.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini i od tada mu se izgubio trag.

Kijev ga sumnjiči za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Printscreen / Telegram / Volodimir Zelensky
 

Medvedčuk predvodi drugu najveću stranku u parlamentu, a prethodno se protivio Majdanu, odnosno smeni vlasti u Kijevu 2014. godine. Služio je i kao šef kabineta nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

Pojedini zapadni politički komentatori su Medvedčuka opisivali kao "Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini", međutim, kako su preneli pojedini ruski mediji, ruski lider ga je nazvao "ukrajinskim nacionalistom".

Mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Partija Opoziciona platforma-za život je 2019. godine osvojila 13 odsto glasova na parlamentarnim izborima, što ju je načinilo najvećom opozicionom frakcijom.

Prema određenim anketama, prošle godine je ta stranka nadmašila po popularnosti i partiju Vladimira Zelenskog - Sluga naroda.

Profimedia
 

Zelenski je potom zatvorio medije povezane sa Medvedčukom, a političar je ubrzo uhapšen po optužbama za veleizdaju.

Medvedčuk je odbacio tvrdnje da je proruski orijentisan, insistirajući da njegova stranka zastupa milione običnih Ukrajinaca. U februaru prošle godine je optužio Zelenskog da klizi ka diktaturi i da podriva opoziciju koja je zakonito izabrana u parlamentu.

Kijev je takođe i bivšeg predsednika Petra Porošenka optužio za veleizdaju jer je ilegalno kupovao ugalj sa teritorija Donjecka i Luganska, čime je "finansirao terorizam", kako su navele vlasti. Porošenko se u velikom stilu vrtio u Kijev, a vlasti su odbile da ga strpaju u zatvoru.

Ipak, za razliku od njega, Medvedčuk nije uživao podršku Zapada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike