Sahranjen Radoslav Brđanin

09.09.2022

19:07 >> 19:09

0

Autor: 24sedam

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i potpredsednik Vlade RS, sahranjen je, na Rebrovačkom groblju u Banjaluci

Sahranjen Radoslav Brđanin
radoslav-brdanin1 - Copyright Printscreen / Youtube / SENSE CENTAR

Radoslav Brđanin (75), bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i potpredsednik Vlade RS, sahranjen je, na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

Od Brđanina su se oprostili porodica i mnogobrojni prijatelji koji su došli da odaju poslednju počast preminulom funkcioneru Republike Srpske.

Brđanin je 3. septembra pušten iz pritvorske jedinice u Sheveningenu, prethodno je 23 godine proveo u zatvoru u Danskoj. Iako je stekao uslove da bude pušten na slobodu pre tri godine, jer je odslužio dve trećine kazne, i zajedno sa advokatima u više navrata tražio da se odobri puštanje, to se nije desilo jer je predsednik suda u Hagu Karmel Ađijus uporno odbijao ove zahteve. Ipak, nakon što je Danska odlučila da nema više osnova da drži Brđanina u zatvoru, on je prebačen u Sheveningen gde je proveo osam meseci u pritvoru i nakon toga pušten na slobodu.

Ipak, Brđanin nije imao adekvatnu medicinsku negu i zdravlje mu je uništeno, pa je u Banjaluku stigao u teškom zdravstvenom stanju. Odmah je smešten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, ali je njegovo stanje bilo toliko loše da lekari nisu uspeli da ga spasu. Brđanin je preminuo 7. septembra.

Prema rečima prof. dr Vlade Đajića, generalnog direktora UKC RS, Brđanin je bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, gde je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu.

Radoslav Brđanin/Foto:Printskrin/Jutjub
 

Brđanin je uhapšen i odveden u Hag 1999. godine, a 2004. godine osuđen na 32 godine zatvora. Tri godine kasnije presuda je umanjena na 30 i postala je pravosnažna. Brđanin je proglašen krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premeštanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Karijera

Radoslav Brđanin je bio prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti RS i potpredsednik Vlade RS. Po uvođenju višestranačja, postao je član SDS. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke RS sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike