Povedu decu na planinarenje pa ne mogu da ih vrate ili pozovu upomoć i odu! Muke gorskih službi za spasavanje

05.08.2022

12:48

0

Pripadnici gorskih službi spasavanja apeluju da pre nego krenete na neku rutu, procenite svoje fizičke kapacitete, da uzmete u obzir sa kim krećete put visokih predela

Povedu decu na planinarenje pa ne mogu da ih vrate ili pozovu upomoć i odu! Muke gorskih službi za spasavanje
gorska služba spasavanja hrvatska profimedia-0392524914 - Copyright Profimedia

Gorske službe spasavanja veoma su aktivne i na svaki poziv u najkraćem mogućem roku izlaze na teren po pozivu turista ili planinara koji su ostali zarobljeni na nekom nepristupačnom terenu. Međutim, sve veći broj je onih koji upomoć zovu jer su precenili svoje ili tuđe sposobnosti, ali se dešava i da neko pozove spasioce u pomoć, a onda ipak uspe da se izbavi, ode i ne javi spasiocima da je sve u redu, ne mareći za napor uložen u to da se do njega uopšte dođe.

Najbolje ovakvim slučajevima svedoče iskustva crnogorske gorske službe za spasavanje koja sve akcije deli na svom Fejsbuk nalogu. 

U poslednje vreme često dobijaju pozive mladih ljudi koji bivaju zaglavljeni na kompleksnijim predelima ili imaju neke bolove u ekstremitetima. To otvara brojne polemike na društvenim mrežama, sa apelom da svako prvo treba da proceni sopstvenu kondiciju i spremnost, pre nego se odluči da se popne na, recimo, Durmitor. Ako sa sobom vodi dete, onda to treba da uradi i u njegovo ime. 

Takođe, nameće se i pitanje da li planinari (nazvaćemo ih tako jer pretpostavljamo da se na jedan Durmitor, čija je nadmorska visina 2523 metra penju iskusni) tako ležerno kreću, jer znaju da u svakom trenutku mogu imati besplatnu pomoć spasilaca. 

Pripadnici gorskih službi spasavanja apeluju da pre nego krenete na neku rutu, procenite svoje fizičke kapacitete, da uzmete u obzir sa kim krećete put visokih predela i naravno, da uvek možete računati na njihovu pomoć. A mi dodajemo... budite s(a)vesni.

Akcija "Nemci"

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore izvršili spasilačku akciju na Durmitoru u reonu Ledene pećine. Državljanin Nemačke A.K (14) tokom planinarenja sa porodicom, zadobio je povredu skočnog zgloba.Nakon ukazane prve pomoći i transporta po nepristupačnom terenu on je predat ekipi Hitne pomoći.

 

 

Akcija Durmitor - Mali međed

Spasilačka akcija na Durmitoru počela je 4. avgusta oko 16:30h, u kojoj je crnogorski državljanin L.V (22) iz Podgorice, usled bolova u donjim ekstremitetima uputio poziv za pomoć putem OKC-a 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a. Akcija je uspešno završena kada je mladić evakuisan sa Malog Međeda na Durmitoru.

- Ne mogu se igrati igrice pa odjednom sa rančićem u planinu! Mora se malo i razgibavanja odraditi. Samo naplata GSS spašava - glasio je jedan komentar ispod objave GSS Crne Gore, a korisnik je aludirao da mnogi koriste usluge spasilaca tako nemarno zato što su besplatne.

 


Akcija "Žurim"

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore 3. avgusta su oko 15 sati započeli akciju na Velikom Žurimu. Naime, poziv za pomoć putem OKC-a 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje uputili su građani, koji su na Velikom Žurimu uočili lice koje je dozivalo u pomoć.

Odmah po dobijanju informacije tročlana ekipa je krenula na teren, došli su do lokacije na kojoj je osoba bila locirana i istu nisu zatekli. Zatim je ekipa Gorske službe sa željom da u potpunosti pregleda teren nastavila vertikalno kretanje ka vrhu Žurima. I na kraju se ispostavilo da tražene osobe nema na tom lokalitetu.

 

- Složićete se da se ovde očigledno radi o neodgovornosti i neozbiljnosti prvenstveno prema spasilačkoj ekipi koja je gotovo 5 sati provela na terenu. Pretpostavljamo da je osoba koja je ostala danas zaglavljena u steni na neki način uspela da savlada prepreku, i pretpostavljamo da iz udobnosti svoga doma čita naše objave. Nama je svakako drago da se on nalazi na sigurnom, ali u najmanju ruku bilo je i korektno da, kao što je zvao za pomoć, tako i da nas obavesti da je rešio problem - napisali su na društvenim mrežama pripadnici GSS Crne Gore.

Oni su naveli i da je "zlatno pravilo da u koliko uputite poziv za pomoć da ostanete na lokaciji sa koje ste zvali ili obavestite službu da ste samostalno rešili problem".

Akcija Durmitor - Poljaci

Državljani Poljske, četvoročlana porodica: G.T. (45), G.A. (44), G.M.(16), G.S.(13) uspešno su evakuisani 3. avgusta sa grebena u Malom Međedu.
Oni su oko 17:30 časova tog dana uputili poziv za pomoć putem OKC-a 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a nakon što su tokom planinarenja ostali zaglavljeni na pomenutom lokalitetu.

 

Akcija "Nasmejani Ameri"

Tokom jula pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore pronašli su državljane SAD-a S.A (32) i G.A. (31) i uspeli da ih evakuišu. Oni su kasno posle podne ostali zaglavljeni u reonu Vusanje, na gotovo istoj lokaciji sa koje su spasioci proteklih dana spasili dve grupe čeških turista. Na fotografijama se vidi da su dvoje turista nasmejani i da su verovatno precenili svoje planinarske sposobnosti. 
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike