Milo i Dritan "obrlatili" Srbe i SPC? "Još jednom razmotriti Temeljni ugovor"

19.07.2022

18:40

1

Ðukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je "međunacionalni i međuverski sklad najveći društveni kapital Crne Gore"

Milo i Dritan "obrlatili" Srbe i SPC?  "Još jednom razmotriti Temeljni ugovor"
Screenshot (1) - Copyright Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i premijer Dritan Abazović danas su tokom konstultacija ocenili kao korisnu ideju da Temeljni ugovor sa SPC još jednom proceni stručna javnost, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se precizira da se, pre nastavka dalje procedure u vezi sa Temeljnim ugovorom, tekst tog dokumenta još jednom predstavi predstavnicima univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja i obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

Dodaje se i da je zajednički ocenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi "država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende".

Ðukanović i Abazović ističu da je politički fokus potrebno usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor Vrhovnog državnog tužilaštva.

- Time bi se pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih merila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa. To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva, ocenjeno je na sastanku.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u crnogorskom društvu, "rešenje uvek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema".

Ðukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je "međunacionalni i međuverski sklad najveći društveni kapital Crne Gore" i nešto po čemu je ta zemlja prepoznata širom regiona i Evrope.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike