Velibor Džomić: Ljudski bi bilo da protivnici Temeljnog ugovora upute izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi

09.07.2022

19:53

0

Odluka Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru bez ikakve sumnje je pravno valjana

Velibor Džomić:  Ljudski bi bilo da protivnici  Temeljnog ugovora upute izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi
viber_image_2022-05-19_17-57-14-628 - Copyright 24sedam/R.M.

Odluka Vlade Crne Gore o usvajanju Predloga temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) je, bez ikakve sumnje, pravno valjana, a i verifikovana je na kraju sednice, što je mnogima promaklo, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić i ističe da SPC sada očekuje da o donetoj odluci crnogorska vlada zvanično obavesti Sveti arhijerejski sinod i patrijarha srpskog Porfirija.


Džomić koji je član ekspertskog pravnog tima SPC, u razgovoru za Tanjug kaže, da SPC ima svoje, a Vlada Crne Gore svoje procedure u ovakvim slučajevima i da će nakon što dobije pomenutu odluku Sinod zvanično odgovoriti vladi, o čemu će, kako kaže, javnost biti obaveštena.

- Namere obe strane ugovornice u pogledu zaključenja ugovora su već iskazane. Razumem medijske razloge, ali su procedure iznad toga i moraju se poštovati. Postoji obostrani interes, i Crkve i države, kao strana ugovornica da zaključe ugovor. Ne treba zaboraviti da je svemu prethodio korektan ekspertski dijalog između predstavnika vlade i predstavnika naše Crkve, naveo je Džomić.

On Ističe da je tekst Predloga temeljnog ugovora na ekspertskom nivou načelno usaglašen uz puno poštovanje pravnog poretka Crne Gore i crkveno-pravnog poretka SPC.

Podseća da je to potvrdio patrijarh Porfirije u izjavi za javnost prilikom nedavne posete premijera Dritana Abazovića Patrijaršiji u Beogradu.

Kada procedure budu završene, dodao je, ugovor će biti zaključen, a u ime SPC potpisaće ga patrijarh Porfirije.

Povodom pitanja validnosti odluke Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru, Džomić je jasan:

- Bez ikakve sumnje, odluka vlade je pravno valjana, a i verifikovana je na kraju sednice, što je mnogima promaklo. Pitanje kvalifikovane većine za usvajanje Predloga temeljnog ugovora na vladi nije pravno nego političko pitanje i ono u pogledu pravne valjanosti odluke vlade nema nikakvog značaja. 

Pojašnjava da je Poslovnikom vlade propisan način odlučivanja i donošenja odluka, a politički sporazumi konstituenata vlade u pogledu pravne valjanosti odluke koja je doneta u skladu sa Poslovnikom ne proizvode pravno dejstvo.

- Vlada je kvalifikovanom većinom donela odluku u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore i to svakako treba pozdraviti, naveo je Džomić i istakao:

- Crnoj Gori želimo mir i napredak u svakom pogledu, pa i u pogledu poštovanja prava na slobodu veroispovesti. Nema nikakve potrebe da se oko jednog pravnog i civilizacijskog pitanja kao što je pitanje Temeljnog ugovora izazivaju krizne situacije i to u vremenu brojnih izazova sa kojima se ljudsko društvo danas globalno suočava. Crkva i država treba da sarađuju radi unapređenja opšteg dobra. 

Sagovornik Tanjuga je sa žaljenjem konstatovao da u Crnoj Gori postoje određene strukture kojima nije sporan Temeljni ugovor nego im je, kako ističe, sporno postojanje Srpske pravoslavne crkve.

- Ljudski bi bilo da protivnici ugovora upute izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog toga što su je dok su bili ključni nosioci vlasti, pored ostalog, deset godina diskriminisali u ovom pogledu, ističe Džomić, koji apsurdnim smatra zahteve za nastavak razgovora koji traju deset godina.

Još je apsurdnije, kaže, da se dalje raspravlja o sadržaju ugovora koji je u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore i koji ni u čemu ne odudara od sadržaja tri ugovora koje je Crna Gora do sada zaključila sa jednom crkvom i dve verske zajednice.

Ukazao je da SPC budućim Temeljnim ugovorom sa Crnom Gorom neće dobiti, a nije, kaže, ni tražila, nijedno pravo više od onih koja su do sada ugovorima priznata Rimokatoličkoj crkvi, Islamskoj i Jevrejskoj zajednici.

- Dobronamernima to dovoljno govori i zato ne postoji nijedan razlog pravne i civilizacijske prirode da se bilo ko u Crnoj Gori protivi ovom aktu, ističe Džomić i podseća da SPC ima svoje eparhije u više desetina država sveta i nigde nema ovakvih problema kakvi se nepotrebno fabrikuju godinama u Crnoj Gori.

Eparhije SPC, ističe, svuda vrše svoju duhovnu misiju u skladu sa pravnim sistemima država i tako je, što se, kako navodi, nas tiče, i u Crnoj Gori.
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike