Užas u Hrvatskoj: Vozač čamca odveo turiste na ostrva, pa nastradao! Devet putnika jedva izvuklo živu glavu

11.07.2022

21:28

0

U toku je istraga

Užas u Hrvatskoj: Vozač čamca odveo turiste na ostrva, pa nastradao! Devet putnika jedva izvuklo živu glavu
Jahta 4 - Copyright Printscreen/YouTube/THE BOAT SHOW

Tragedija na hrvatskom primorju dogodila se u nedelju kada se prevrnuo izletnički čamac. Nesreća se desila između ostrva i u njoj je stradao muškarac koji je njime upravljao. Osim njega na plovilu se nalazilo devet osoba, koje su na sreću spasene.

Prema pisanju tamošnjih medija, jedan od uzroka prevrtanja jeste jak vetar, maestral, koji je tokom celog kobonog dana duvao.

Taj je vetar čest je uzrok materijalnih šteta na plovilima, ali ih retko ih potapa tokom plovidbe, zbog toga što se pretpostavlja da većina vozača ne plovi u slučaju da prognoza i aktuelna situacija predviđaju loše vremenske uslove.

Poznanik vlasnika rekao je kako je godinama gledao brodić na granici prevrtanja zbog nestručno menjanja karakteristika plovila. 

Izmene koje su na tom brodu napravljene na štetu njegove stabilnosti nisu smele da budu odobrene od nadležnih institucija jer je već pri samom pogledu na taj brod na moru bilo jasno da će se ovo jednog dana dogoditi, nažalost sa smrtnom posledicom - rekao je.

Nesreća se, kažu osobe iz sektora pomorstva, može uporedi s onom iz 1988. godine koja se dogodila u Koločepskom kanalu. Šest osoba, uključujući kapetana, preminulo je za vreme plovidbe brodićem Basto koji je pre toga modifikovan visokim i teškim nadgrađem.

Zvonimir Cetinić iz Lučke kapetanije Dubrovnik rekao je za HRT kako je teško reći da li je stabilnost  čamca narušena u potpunosti.

- Vremenski uslovi u Mljetskom kanalu, pogotovo u poslepodnevnim satima kad počne da duva vetar, znaju da budu loši. Kad se čamac našao u tom trenutku na vodi, pretpostavljamo da je došao veći talas i da ga je naglo okrenuo i prevrnuo - rekao je Cetinić.

Profimedia
 

Direktor Uprave sigurnosti plovidbe Siniša Orlić navodi da stabilnost čamca zavisi od kabine i broja putnika te kako je broj putnika bio ispod maksimuma.

- Vreme je bio ključni element - rekao je.

- Na kraju godine radimo analizu pomorskih nezgoda koje su se dogodile tokom godine. Teško je uspostaviti neki obrazac zbog čega se neke stvari događaju. Mislim da ima više faktora koji su bitni. Treba istaknuti vremenske prilike, a zatim dolazi neiskustvo i arogancija oko propisa i druge sitnije stvari koje kad se spoje izazovu tragediju - rekao je i istaknuo kako se sastav lučkih kapetanija može unaprediti.

Zvanični uzroci jučerašnje pomorske nesreće još nisu poznati, a uviđaj vrši Lučka kapetanija Dubrovnik u saradnji s dubrovačkom policijom. Zvonimir Cetinić je rekao kako bi rezultati istrage trebalo da budu gotovi kroz nekoliko dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike