Vlada Crne Gore: Usvojen predlog o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom! (VIDEO)

08.07.2022

16:20

0

SDP najavio podnošenje zahteva za rušenje vlade

Vlada Crne Gore: Usvojen predlog o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube

Vlada Crne Gore danas posle podne, kako je konstatovao premijer Dritan Abazović, usvojila je predlog Temeljnog ugovora sa SPC, a sednicu je obeležila polemika Abazovića i minstra, lidera SDP-a Raška Konjevića, koji je najavio podnošenje zahteva za rušenje vlade, ukoliko se predlog usvoji.

Sednici je prisustvovalo 18 ministara, od kojih je 13 bilo za predloženi Temeljni ugovor, što je Abazović ocenio kao kvalifikovanu većinu od prisutnih članova vlade, koja je, kako je ranije dogovoreno, potrebna za usvajanje bilo kog dokumenta od nacionalnog značaja.

Međutim, ministri unustrašnih i spoljnih poslova, obojica iz SDP-a Raško Konjević i Ranko Krivokapić, tvrde da je Abazović pogazio svoje obećanje i da dvotrećinske većine u korist Ugovora nije bilo, jer je, kako smatraju, potrebno prisustvo svih ministara, njih 21, da bi bilo kvalifikovane većine od 14 čalnova vlade.

Abazović je, međutim, ostao pri svome, i rekao da će ako bude potrebno ponoviti glasanje o Temeljnom ugovoru na sledećoj, elektronskoj sednici.

Prethodno, Konjević je rekao da je aktuelna vlada, ako usvoji ovakav tekst Temeljnog ugovora, izgubila većinu i legitimitet, a formalno će, kaže, nakon konsultacija, biti podnet i zahtev za skraćenje mandata ove vlade.

Konjević je rekao i da su po političkom viđenju njegove stranke „kolege iz Demokratskog fronta politički eksponent ruskog političkog uticaja“, koje je vlada postavljala na odgovorne funkcije.

- Vlada ulazi u ozbiljnu krizu, a vi kao premijer gubite podršku parlamentarne većine koja vas je izabrala, rekao je Konjević.

Abazović je na pretnju Konjevića odgovorio da nije došao na čelo vlade da bude nečija ikebana, niti da ga neko ucenjuje, posebno ne ljudi protiv kojih se politički i pravno bori.

- Da li će ovo značiti uskraćivanje podrške u parlamentu videćemo. Ključno je da neće biti uskraćena podrška racionalnih ljudi, a to je velika većina građana Crne Gore, podvukao je on.

Prethodno, ministri su izneli oprečne stavove po pitanju predloženog Temeljnog ugovora sa SPC, u diskusiji koja je potrajala četiri sata, bez pretnji i uvreda, koje su se čule tek na kraju sednice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike