Bliži se dan odluke u Crnoj Gori, na pomolu potpisivanje Temeljnog ugovora: Demokratski front oštro reagovao!

07.07.2022

15:52

0

Nepotpisivanje ovog ugovora, ističu, ponižavanje je većinske Crne Gore, i na to sigurno ona ne može i neće pristati

Bliži se dan odluke u Crnoj Gori, na pomolu potpisivanje Temeljnog ugovora: Demokratski front oštro reagovao!
patrijaršija temeljni ugovor - Copyright Pixabay 24sedam/Katarina Mihajlović

Demokratski front (DF) saopštio je da većinska Crna Gora očekuje da Vlada sutra izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i bez nepotrebnog odlaganja reši ovo pitanje.

Oni su poručili da traže od predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i potpredsednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića "da se drže reči i datog obećanja građanima Crne Gore".

- Taj posao koji je započet pre desetak godina odavno je trebalo da bude završen i odnos države i najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i parlament - poručili su.

Iz tog političkog saveza su dodali da za DF usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja deo ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi, za koje su zadužene sve grane vlasti.

- To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i verskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i rešenih ključnih pitanja u državi nema ni sistemskih rezultata - naveli su iz DF.

Kažu da u Crnoj Gori SPC ne sme da ima manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

- Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna ako se najvećoj verskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakasnela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva - poručili su iz DF.

Nepotpisivanje ovog ugovora, ističu, ponižavanje je većinske Crne Gore, i na to sigurno ona ne može i neće pristati.

- Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci "CPC", kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakav su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska vjerska zajednica - naveli su i dodali:

- Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava. Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite reči i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike