Građani Crne Gore se žale, rezultate čekaju nedelju dana: Došlo je do kašnjenja zbog nedostatka plastike

27.10.2020

09:09

0

Autor: A. B.

Građani Crne Gore se žale, rezultate čekaju nedelju dana: Došlo je do kašnjenja zbog nedostatka plastike
Copyright Pixabay

Na čekanju u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) juče je bilo oko 2.000 uzoraka, a građani se žale da na rezultat PCR testa na novi koronavirus čekaju i do sedam dana.

Direktor IJZ Boban Mugoša potvrdio je da je došlo do kašnjenja u obradi rezultata zbog nedostatka plastike i da očekuju isporuku potrebnog materijala.

Objasnio je da su očekivali da će doći do potpisivanja ugovora sa privatnim laboratorijama, ali da se zbog procedura nije uspelo, kao i da uzorke nisu slali u Nemačku jer se rezultati iz te države čekaju četiri dana.

– Ako nam danas, kako je najavljeno, dođe sva isporuka robe, onda ćemo sve četiri mašine staviti u pogon i za nekoliko dana će se nalazi izdavati za 24 do 48 sati – rekao je on.

Mugoša je istakao da su juče distribuirali 20.000 brzih antigenskih testova i obučili zaposlene u zdravstvenim ustanovama, te da će se narednih dana krenuti i sa tom vrstom testiranja, što bi dodatno trebalo da smanji vreme čekanja na rezultate.

Kako pišu “Vijesti”, više pacijenata se javilo koji su pre sedam dana testirani na novi koronavirus i još čekaju rezultate, a neki od njih tvrde da im za to vreme, uprkos simptomima, nije propisana terapija.

Mugoša je juče rekao da se znaju klinički protokoli i nema razloga da se rezultat čeka da bi se dala terapija, kao i da se po rendgenu pluća može utvrditi da li je kovid ili neka druga upala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike