Bezdušno! Maglić pronađen mrtav - Mrkog medveda od 150 kilograma odstrelila lovokradica u nacionalnom parku!

20.06.2022

13:10

0

"U granicama NP Sutjeska, tamo gde je trebao biti najzaštićeniji nastradao je meda Maglić", saopštio je Centar za životnu sredinu Banjaluka

Bezdušno! Maglić pronađen mrtav - Mrkog medveda od 150 kilograma odstrelila lovokradica u nacionalnom parku!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na teritoriji posebnog lovišta "Zelengora" u Gacku pronađeno je beživotno telo mrkog medveda.

 U pitanju je medved po imenu Maglić kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Srpskoj prenosi Srpskainfo.

Nažalost, utvrđeno je da medved nije uginuo prirodno već da je nezakonito odstreljen saopštio je Centar za životnu sredinu Banjaluka.

– Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posetilaca – ističu u Centru za životnu sredinu.

Oni su apelovali da im se jave građani koji imaju informaciju o ovom ili sličnim slučajevima.

Iz Centra su shvatili da nešto nije u redu nakon što su primetili da medvedova ogrlica ne pokazuje znakove kretanja životinje.

– U istragu o ovom slučaju je uključena policija i nadamo se razrešenju ovog slučaja uz najviše moguće kazne za počinioce. Vreme je da počnu da se kažnjavaju izvršioci zločina u prirodi, jer tanka je granica između prirode i društva. Ti ljudi su među nama i mogu se vrlo lako isto odnositi i prema svojoj najbližoj okolini – poručuju iz Centra.

– Samo nešto više od mesec dana smo uspeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najlepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao! Svi koji smo učestvovali u ovoj aktivnosti (postavljanje prve ogrlice za telemetrijsko praćenje) smo zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada smo mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje. Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog “junaka” je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gde je trebao biti najzaštićeniji nastradao je meda Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina -  istakla je Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu koja je koordinator projekta “Zaštita mrkog medveda na području Dinarida”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srpskainfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike