Finski orao nastradao u Grdeličkoj klisuri nije jedini, crni scenario se ponavlja

23.11.2020

12:52 >> 14:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Na stotine smrtnih slučajeva i teških povreda retkih jedinki desile su se upravo prilikom strujnog udara i sudara sa žicama dalekovoda

Finski orao nastradao u Grdeličkoj klisuri nije jedini, crni scenario se ponavlja
Copyright Promo/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pre nekoliko dana u Grdeličkoj klisuri, na pruzi Beograd- Skoplje, od strujnog dara nastradao je desetogodišnji orao ribar, poreklom iz Finske. Međutim, on nije jedini jer na stotine smrtnih slučajeva i teških povreda retkih jedinki desile su se upravo na taj način – prilikom strujnog udara i sudara sa žicama dalekovoda.

Kako bi taj crni scenario bio izbegnut od 1. septembra zvanično sa realizacijom započeo je projekat „LIFE Danube Free Sky“, podržan od strane Evropske unije, koji predstavlja jedinstveni primer široke međunarodne saradnje duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi – reke Dunav.

– Tokom narednih pet godina, petnaest partnera iz sedam zemalja razviće snažnu saradnju i primeniti najefikasnija rešenja kako bi se sprečila stradanja ptica. Nakon ovog perioda povećaće se vidljivost više od 245 km visokonaponskih dalekovoda. Takođe, više od 3.200 najopasnijih dalekovodnih stubova u projektnim područjima biće izolovano kako bi se obezbedila sigurnost ptica. Ugradnjom preusmerivača leta ptica i izolacijom opasnih stubova projekat će sprečiti da oko 2000 jedinki ciljnih vrsta, ali i još mnogo drugih godišnje strada usled kolizije i elektrokucije – rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je jedan od projektnih partnera.

Promo/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Zadaci ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica biće monitoring stradanja ptica na dalekovodima, određivanje opasnih trasa i stubova, te poboljšanje uslova za gnežđenje i ishranu ciljanih vrsta ptica na devet predmetnih područja duž Dunava.

– Po prvi put u Srbiji ćemo primeniti najbolje evropske prakse u zaštiti ptica na elektroenergetskoj mreži i kroz partnerstvo sa EPS Distribucijom osigurati uspešno snabdevanje električnom energijom i bezbedno okruženje za ptice – naglasio je Ružić.

Projektom je predviđeno da EPS Distribucija radi na izolaciji 400 najopasnijih stubova i postavljanju oko 3.000 preusmerivača leta ptica na odabranim trasama dalekovodnih linija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike