Pronađena strogo zaštićena vrsta: Spasen mladunac surog orla

02.08.2021

16:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Ispao je iz gnezda i bio je u staju dehidratacije, a pronašli su ga zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode Jerma

Pronađena strogo zaštićena vrsta: Spasen mladunac surog orla
Copyright Ilustracija, Pixabay

Zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode “Jerma” spasili su mladu jedinku strogo zaštićene vrste – surog orla, koji je ispao iz gnezda i bio je u stanju dehidratacije.

Kako je Tanjugu kazao upravnik Specijalnog rezervata prirode, koji je deo JP “Srbijašume” Darko Ðorđević, ptica je pronađena u selu Trnski Odorovci, a pretpostavlja se da je usled prevelikih vrućina ispala iz gnezda i došla do priobalnog pojasa reke Jerme, gde je uočena.

– Srećom, intervenisali smo na vreme, ribočuvarska i čuvarska služba je na adekvatan način izvršila hvatanje i prihvat jedinke, koja nije imala povrede. Na adekvatan način je ptici data voda, hrana, jedinka se oseća dobro, vitalna je – rekao je Ðorđević.

Pročitajte još:

Dodao je da je ptica prebačena u Zavod za zaštitu životne sredine u Beogradu, gde će biti uzgajana do onog momenta dok se ne oseti dovoljno jakom, vitalnom i zdravom da može da se vrati u prirodu na isti lokalitet.

Po njegovim rečima, suri orao je strogo zaštićena vrsta.

– U vreme izrade Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode “Jerma”, evidentirana su dva gnezda, odnosno dva para, tako da nam je drago da je ova akcija sprovedena uspešno. I ranije smo imali slične intervencije, ali su to bile uglavnom rode, neke vrste čaplji, dok je ovoga puta reč o izuzetno značajnoj jedinki – rekao je Ðorđević.

Specijali rezervat prirode “Jerma” nalazi se pod zaštitom države, u prvom je stepenu zaštite i ovaj kompleks ima i nacionalni i međunarodni značaj.

– Površina je oko 7.000 hektara, obuhvata najlepši deo kanjona reke Jerme i prostire se na teritoriji Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice – podsetio je Ðorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike