Skandal na proslavi Dana državnosti Hrvatske: Usred Nemačke pustili nacističku himnu!

17.06.2022

18:12

0

Na ovaj propust ukazala je nemačka političarka, hrvatskog porekla, koje se ogradila od ovog diplomatskog propusta

Skandal na proslavi Dana državnosti Hrvatske: Usred Nemačke pustili nacističku himnu!
Hrvatska zastava - Copyright Pixabay

Na obeležavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Frankfurtu, 1. juna, došlo je do ozbiljnog diplomatskog skandala o kojem su izvestili tek po neki hrvatski mediji.

Naime, organizator proslave bio je tamošnji hrvatski konzul na čelu sa generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, a kako prenosi Index.hr, umesto nemačke himne izvedena je nemačka himna iz vremena nacizma.

Nisu bili ni svesni propusta

Skandal bez presedana prokomentarisao je svedok dešavanja, a kako priča za Index.hr, konzul nije bio ni svestan propusta.

- Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna SR Nemačke. Problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmenjena. Umesto 'Einigkeit und Recht und Freiheit' (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma 'Deutschland Deutschland über Alles' (Nemačka Nemačka iznad svega, op.a.). Veće blamaže nije moglo biti - tvrdi sagovornik Indexa.

- Generalni konzul Konjevod, koji uopšte nema pojma o Nemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost bio i Uve Beker, poverenik savezne pokrajine Hesen za antisemitizam, koji je ujedno i državni sekretar u vladi Hesena - dodaje.

Odmah sam stala ispred gostiju i ogradila se od otpevane verzije

Među prisutnima je bila i jedna nemačka političarka koja se odmah ogradila.

U pitanju je zastupnica CDU-a u gradskom veću Frankfurta, Anita Akmadža, koja je hrvatskog porekla. Ona je za Index.hr potvrdila da je do incidenta zaista i došlo.

- Da, nije pevana službena nemačka himna, već prva strofa - odgovorila je Akmadža na upit Indexa.

- Odmah sam stala ispred okupljenih gostiju i ogradila se od otpevane verzije, Zbog toga su se i pevači i generalni konzul nekoliko puta izvinili pred okupljenim gostima - navela je zastupnica CDU za Index.

Nadležni ćute

Međutim, ono što je zanimljivo je činjenica da o ovom incidentu skoro niko nije izvestio.

Naime, kako piše Index.hr, portal za Hrvate u Nemačkoj Fenix, navodno u članku o proslavi nisu spomenuli ni reči o diplomatskom "promašaju".

Index navodi da na zvaničnim starnicama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Nemačkoj takođe nema nikakve vesti o frankfurtskoj proslavi.

O ovome se prećutalo i u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske koje nije odgovorilo redakciji Indexa na pitanja o pomenutom incidentu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike