Komšijama se ne piše dobro: Inflacija Hrvatima povećala račun za struju i gas do 300 odsto

17.06.2022

09:37

0

Prognoze nisu dobre, jer bi uskoro skoro dve trećine kućnog budžeta odlaziti na stanovanje i hranu

Komšijama se ne piše dobro: Inflacija Hrvatima povećala račun za struju i gas do 300 odsto
Profimedia

U Hrvatskoj je inflacija dostigla 11 odsto, a cene hrane i energenata su se zbog naglog skoka našle u samom evropskom vrhu. 

Kako prenose mediji, prognoze nisu dobre, jer bi uskoro, usled novog talasa poskupljenja, skoro dve trećine kućnog budžeta moglo da odlazi na stanovanje i hranu. Stručnjaci kažu da je realno inflacija još viša od objavljene i da to građani i te kako osećaju.

Čarobnog štapića za zaustavljanje tog trenda nema, a loše vesti stižu i od kompanija čiji se položaj rapidno pogoršava. Evropska investiciona banka utvrdila je da su hrvatske kompanije među najpogođenijim zbog rata u Ukrajini i da mnogima slede bankrot i stečaj. Stižu im astronomski računi za struju i gas, mnogima i za 300 odsto veći nego pre godinu dana. U mukama su i hrvatski hoteli na Jadranu, koji "u pet do 12", uoči glavne sezone, dižu cene, jer bi, inače, sezonu završili do guše u gubicima.

Profimedia
 

 

S druge strane, cene su na Jadranu toliko porasle da hrvatski gosti to više ne mogu da plaćaju, a pogotovo ne mogu izdržati udar cena u restoranima i na pijacama u turističkim mestima, gde se kilogram voća prodaje za deset evra i više. A smeštaj u hotelima i privatnim kućama skuplji je već sada za deset do čak 50 odsto u odnosu na lane.

Sve je više i protivnika uvođenja evra, pa privrednik Damir Vanđelić tvrdi da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da bude i milion siromašnih, što nije dobro za primenu evropske valute. Ekonomski stručnjak Hrvoje Serdarušić smatra da je od dvocifrene inflacije veći problem državni dug, a da će Hrvatska primenom evra preuzeti na sebe i probleme evropske valute. "Loša su vremena", konstatuje Serdarušić, dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da će malo Hrvata moći izdržati nove udare cena ako se ovako nastavi.

I dok cene divljaju, a ljudi jedva žive od "prvog do prvog", Hrvatskoj bolno nedostaju radnici. Ove će godine čak 100.000 stranaca dobiti posao u Hrvatskoj, pre svega Filipinci koji rade u građevini i turizmu. Žive krajnje skromno, pa ih hrvatske cene ne pogađaju, a uštede i za porodicu. Hrvati nastavljaju trend iseljavanja, jer sa ovim cenama i platama ne mogu da izdrže, a jesen će očito doneti i nove izazove.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti