Milanović o eventualnom učlanjenju Ukrajine u EU: Može, ali ako...

17.06.2022

12:38

0

Milanović je, govoreći pred novinarima u Ohridu na Prespanskom forumu, da se ne protivi statusu kandidata Ukrajine.

Milanović o eventualnom učlanjenju Ukrajine u EU: Može, ali ako...
Zoran Milanović - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

 

U slučaju da Ukrajina postane kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički da traži da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina, kaže predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

- Ako Ukrajina može da dobije status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što pre izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba da bude da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina - rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

Milanović je, govoreći pred novinarima u Ohridu na Prespanskom forumu, da se ne protivi statusu kandidata Ukrajine.

- Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog, ni sigurnosnog, ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina - kazao je.

- Očekujem da vlada i njeni predstavnici, kad se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički traže da ga dobije i BiH. - Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana - naglasio je.

Profimedia
 

Milanović učestvuje na Prespanskom forumu u Ohridu i u petak se sastao sa severnomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim. Severna Makedonija već dugo ima status kandidata, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio službenoj Sofiji na tome.

- Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos. Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu - kazao je.

Podsetimo, Evropska komisija preporučila je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, ali takva odluka nije doneta u slučaju Gruzije.

"Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen, a objavljeno je na njenom Tviter profilu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike