Još jedna Plenkovićeva bruka! Odbacujem optužnice Srbije protiv hrvatskih pilota, to neće proći

08.06.2022

20:54

0

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska dogovorom htela da reši taj problem, ali da se, kako je dodao, "srpska strana na to oglušila"

Još jedna Plenkovićeva bruka! Odbacujem optužnice Srbije protiv hrvatskih pilota, to neće proći
Andrej Plenković - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je odbacio utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja kolone srpskih civila tokom operacije hrvatske vojske i policije "Oluja" u avgustu 1995. godine.

- Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija - rekao je Plenković, prenosi Hina.

On je ižrazio mišljenje da "Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo sada glumi" nekakvo tužilaštvo ili sud i poručio da "to neće proći".

Profimedia
 

Plenković je rekao da je Hrvatska dogovorom htela da reši taj problem, ali da se, kako je dodao, "srpska strana na to oglušila".

- Ako Srbija ne prihvata naš predlog za saradnju, a onda Beograd servira ovakve dokumente, to neće proći i to vrlo jasno kažemo - poručio je premijer Hrvatske.

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo prvu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policiskoj akciji "Oluja", dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike