Šta se to desilo u Danilovgradu: Spomenik narodnog heroja sa likom potpuno druge osobe?! (FOTO)

30.05.2022

15:58

2

Autor: M. Š.

Inače, spomenik narodnom heroju se nalazi i u Nikšiću, na gradskom trgu

Šta se to desilo u Danilovgradu: Spomenik narodnog heroja sa likom potpuno druge osobe?! (FOTO)
BeFunky-collage (1) - Copyright Tviter/@Neshavuc

Ljubo Čupić, istaknuti antifašista, revolucionar i narodni heroj koji je 1942. godine streljan, a čije je hrabro držanje i pobedonosni osmeh na gubilištu ovekovečeno fotografijom koja je obišla svet i koja je postala simbol otpora, dobio je bistu u parku na Trgu 9. decembar u Danilovgradu, Crna Gora, rodnom gradu.

 

 

Odluku da bista krasi Danilovgrad doneo je Organizacioni odbor u čijem su sastavu bili Zorica Kovačević, Božidar Budo Brajović, Momčilo Šaletić, Dragan Mitov Đurović, Miodrag Mijo Ćupić, Dragiša Lakićević i Alek Barović, a spomen obilježje je koštalo 4.500 eura. Građani nezadovoljni-navode da vajar Mitar Živković nije na verodostojan način preneo Ljubov besmrtni osmeh i prkos iz očiju, piše CDM.

Tviter/@Neshavuc
 
Tviter/@Neshavuc
 
Antonio Ahel/ATA Images
 

Da stvar bude još intersantnija na Tviteru se već povela rasprava o liku koji je sada "stanovnik" danilogradoskog parka.

Mnogi su rekli da je vajar inspiraciju svog umetničkog dela potražio u liku Ljubomira Čupića, profesora, čoveka koji osim imena ne deli puno toga sa narodnim herojem čija bista je postavljena u parku.

"Pa onako, podseća i na Ljuba, mada po facijalnim karakteristikama više podseća na profesora Čupića. Malo su obrve i brada loše urađene, ali treba videti izbliza.", napisao je u komentarima jedan korisnik Tvitera.

Drugi su svojim pretpostavkama razbuktavali pozadinu ove biste.

"Hahahah, biće da mu je lakše bilo da radi po fotografiji u boji nego po "nekoj tamo" Ljubovoj crno-beloj, pa je uzeo prvu sa gugla pod imenom Čedomir Čupić, hit".

"O majko sveta..."

"Možda su familija?", nizali su se komentari.
 

Inače, spomenik narodnom heroju se nalazi i u Nikšiću, na gradskom trgu.

Reč autora 

Mitar Živković, autor kaže da mu je najveći izazov bio taj što lik narodnog heroja postoji samo na jednoj fotografiji,

- Tu umetnik dolazi u iskušenje budući da radi trodimenzionalni oblik da koliko je moguće verno prikaže ono na šta su ljudi kroz tu poznatu fotografiju navikli – na karakterističan osmijeh. Jedan od izazova se tiče i njegovih godina jer materijal, kako glina tako i bronza, u principu dodaje godine - kazao je svojevremeno Živković.

Profesor Čupić nije želeo da komenatiše ovaj "incident".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike