Nova saznanja o nestalom avionu u Hrvatskoj: U letelici bila tri Nemca i Hrvat, stižu oprečne informacije

29.05.2022

14:49 >> 15:16

0

Autor: 24sedam

Hrvatska Gorska služba spasavanja je zatim objavila da se ovaj avion sa četiri putnika danas srušio severno od mesta Rakovica, i da su u avionu bile četiri osobe

Nova saznanja o nestalom avionu u Hrvatskoj: U letelici bila tri Nemca i Hrvat, stižu oprečne informacije
284946460_10159602698423930_4648238311522725773_n - Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk/Boran Pivčić

Hrvatska kontrola leta obavestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom avionu tipa Cesna severno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koji je poleteo iz Splita.

Hrvatska Gorska služba spasavanja je zatim objavila da se ovaj avion sa četiri putnika danas srušio severno od mesta Rakovica, i da su u avionu bile četiri osobe. Oni su u toku leta uputili poziv za pomoć kontroli leta. Avion je nestao u blizini Plitvičkih jezera.

Ipak, nešto kasnije, HGSS je povukla ovu objavu, pa je trenutno zvanični status aviona "nestao", piše Večernji list.

Radi se o malom Avionu koji je bio nekoliko dana u Splitu, od 26. maja do danas, i reč je o povratnom letu u Nemačku.

U nestaloj Cesni bili su pilot i tri putnika - tri Nemca i Hrvat, i avion je oko 11:30 nestao s radara iznad Rakovice. Krajnje odredište je bio nemački grad Lajhigen, pa se pretpostavlja da su u nestalom avionu bili Nemci. Radi se o gradiću od 10-ak hiljada stanovnika u južnoj Nemačkoj, u blizini Ulma u saveznoj državi Baden-Virtenberg. Potragu za nestalom Cesnom policijski službenici i HGSS-ovcima otežavaju loši vremenski uslovi: Teren na kojem se traga za nestalim avionom je izrazito šumovit i brdovit i osim toga, članovima HGSS i policiji rad na terenu otežavaju i kiša, magla i niski oblaci koji se kod takvog vremena pojavljuju.

 

 

- Potraga još uvek nije dala rezultate, ali na teren su upućene i dodatne snage kako bi nestala Cesna bila što pre locirana - rekao je Damir Danilović iz PU karlovačke.
Ovako je glasila objava Hrvatske Gorske službe spasavanja:

Avion se kretao u smeru severa prema Nemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio MUP i Hrvatsku Gorsku službu spasavanja (HGSS). Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija.

Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu, javlja hrvatski MUP.

Boran Pivčić, administrator FB grupe "9Aero - Croatian Aircraft Spotters", napisao je sledeću objavu, pre nego što je potvrđeno da je avion pao:

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Boran Pivčić
 

- Nažalost, sad malo tužnije vesti. Šire se indikacije - i zasad SAMO indikacije - da je u okolini Slunja pala Cesna. Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR1 82 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvek upitne pouzdanosti, ali oni koji su dostupni pokazuju da je avion leteo severno na oko 7,000 ft,  pa je kod Slunja napravio zaokret od 360 stepeni koji je završio zabeleženom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4.500 stopa nadmorske visine. Napominjem, podaci su isprekidani, te su brojevi zapravo printskrin stanja koji ne mora biti indikativan za stvarnu situaciju.

Vreme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku oblačnost i naglo pojačanje snage vetra iz smera juga u području pada - stoji na Fejsbuk strani "9Aero - Croatian Aircraft Spotters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike