"Plavetnilo mora je u venama naše porodice": Oproštajni skup u Splitu - brodske sirene i baklje za Mateja (FOTO/VIDEO)

23.05.2022

18:33 >> 19:38

0

Matej Periš iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu kada je ostavio svoje prijatelje u beogradskom popularnom klubu "Gotik" i otišao u nepoznatom pravcu. Tragična vest munjevito se proširila 18. maja kada je njegovo telo pronađeno kod Ade Huje

"Plavetnilo mora je u venama naše porodice": Oproštajni skup u Splitu - brodske sirene i baklje za Mateja (FOTO/VIDEO)
pjimage (2) - Copyright Juraj Filipović / 24sedam

U splitskoj Trajektnoj luci su se od Mateja Periša (28) oprostili prijatelji, kolege, poznanici i mnogobrojni Splićani. Matej je bio skiper, zato su prijatelji i kolege odlučili da od njega oproste brodićima i svetlosnim signalima i efektima.

Crveni i beli baloni za Mateja na Promenadi: Građani se oprostili od nesrećnog Splićanina (FOTO/VIDEO)

Proteklih pet meseci svi su oni iščekivali ishod potrage za Splićaninom koji je, nažalost, tragično skončao i u ponedeljak je sahranjen u krugu porodice. Prijatelji su najavili kako će se okupiti na spoljašnjem vezu gde pristaju kruzeri, a iz Lučke uprave Splita dali su dozvolu za organizaciju ispraćaja.

- Svi oni koji su poštovali apel oca Nenada, a žele se oprostiti od Mateja mogu nam se pridružiti na kruzerskom gatu - napisali su prijatelji Mateja Periša i pozvali sve zainteresovane sugrađane da učestvuju u dostojanstvenom ispraćaju.

- Lično nisam organizovao taj oproštaj i bio sam iznenađen tim. Međutim, znaju Matejevi prijatelji koliko je on voleo more, koliko je bio u njega zaljubljen i koliko mu je ono značilo. Plavetnilo mora je u venama naše porodice, valjda je to usađeno genetski jer sam ja rođen na brodu. Sada, moramo nastaviti život, moramo otvoriti novu stranicu u našem životu, životu koji više nikada neće biti onaj život koji je bio pre Matejevog nestanka. No, Matej je tu, s nama i kako sam već rekao nikada neće biti sam - rekao je jedva govoreći Nenad Periš.

U čast Mateju, koji je bio skiper, napravljen je špalir od brodova u blizini trajektne luke. Na brodovima su zapaljene baklje, a onda su se začule i trube u znak poslednjeg pozdrava.

Matejev otac Nenad se u jednom momentu obratio sa broda. 

Tom prilikom se zahvalio svima i poručio da su svi pokazali veliko srce a zatim je poveo zajedničku molitvu "Oče naš".

Tužan prizor u Splitu: Nenad Periš poveo molitvu "Oče naš", aplauzi i baklje ispratili Mateja u večnost (VIDEO)

- Hvala vam svima, pokazali ste veliko srce. Ovakva podrška čoveka čini čovekom - rekao je Nenad Periš.

Pozadina potresnog slučaja:

Matej Periš iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu kada je ostavio svoje prijatelje u beogradskom popularnom klubu "Gotik" i otišao u nepoznatom pravcu.

Od trenutka nestanka nizala su se različita nagađanja. Najpre je bilo onih koji su sumnjičavo komentarisali zašto se niko od Periševih prijatelja cele noći nije upitao gde je on i zašto potraga samim tim nije krenula ranije.

Svi Matejevi drugovi koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, nikakve svađe ni sukoba nije bilo, da su u klubu upoznali ekipu iz Zadra, koju su častili pićem i da je provod bio odličan sve dok Matej nije nestao.

Potom su javnost uznemirio snimak iz kobne noći sa ulica i šetališta na kojima se navodno vidi Periš. Ove scene su zabeležile kamere.

Na prvom delu snimka se vidi muškarac koji odgovara opisu nestalog Mateja kako trči iz kluba, a onda je navodno snimljen kod Beograda na vodi pored kojeg takođe trči. Potom se vidi kako muškarac, ali sa drugačijim patikama, trči sa osobom u belom, ali u suprotnom pravcu.

Nenad Periš se oglasio nakon sahrane sina Mateja: Porukom potvrdio svoju veličinu i obrisao granice dveju država!

Sledeći deo snimka prikazuje kako trči kod Beton hale, potom trči preko ulice i pokušava da zaustavi taksi. Međutim, taksista ga nije primio u vozilo i on je otrčao dalje. Zatim se vidi kako muškarac silazi niz stepenice koje vode ka reci, a potom i kako pliva u Savi.

Taksista, koga su snimile nadzorne kamere, a koji je odbio da u noći nestanka primi Mateja Periša u vozilo, nađen je dan nakon što je policija pregledala snimke i reč je o čoveku koji nije član nijednog taksi udruženja, već vozi samostalno. On je u policiji rekao da se seća momka. Objasnio je da je momak tražio vožnju, ali da je on već imao mušteriju. Navodno je rekao da mu je mladić delovao dezorijentisano i pod uticajem supstanci, te da ga svakako ne bi povezao.

Srpskim i hrvatskim vlastima i dalje nije bila jasna misterija mobilnog telefona čiji je signal zabeležen kod Velikog ratnog ostrva, kao i zašto je Matej trčao, da li je ušao u Savu i zbog čega je izašao iz kluba "Gotik" gde je otišao na žurku te kobne večeri.

Otkriveno je i da misteriozna devojka u belom i mladić koji su trčali u isto vreme kad i Matej nemaju nikakve veze sa njim.

Bilo je i nejasnoća o boji Matejevih patika, jer su njegovi prijatelji, koji su prijavili nestanak, rekli da je Matej nosio crne patike, a na snimcima nadzornih kamera vidi se mladić u beloj obući. Ipak, na poligrafu je utvrđeno da su oni dali pogrešan opis. Ispostavilo se da su oni u startu naveli pogrešnu boju patika. Rekli su da su patike crne sa belim đonom, ali su one zapravo potpuno bele, kako se i vidi na snimku na kome mladić trči.

Jedna bela patika ubrzo je nađena na keju. Misterija koja se takođe nametala bila je da li je neko Mateja Periša u toj noći jurio. Rekonstrukcijom događaja, svedočenjem ispitanih očevidaca i taksista, kao i na osnovu snimaka nastalih iz više uglova, utvrđeno je da nestalog mladića niko nije jurio.

Lociranje Matejevog telefona koji je pronađen kod Velikog ratnog ostrva unelo je novu zabunu u čitav slučaj, jer se postavljalo pitanje kako je moguće da je aparat slao signal dva i po sata nakon što je mladić poslednji put viđen i pod uslovom da je bio u vodi.

Druga bela patika nađena je na telu koje je 18. maja izvučeno iz Dunava kod Ada Huje, a za koje se od prvog momenta verovalo da je Periševo. Telo su prvi uočili mornari i oko 9.20 sati ujutru o tome obavestili policiju. Mladić je na sebi imao crnu majicu i farmereke, kao i jednu belu patiku.

Obdukcija koja je urađena u Institutu za sudsku medicinu potvrdila je da je zaista reč o nestalom Splićaninu, kao i da smrt nije nasilna i da je nastala utapanjem. Njegovo telo prebačeno je u mrtvačnicu u Deligradskoj ulici odakle ga je preuzeo Matejev otac Nenad Periš.

Više desetina Beograđana oprostilo se 20. maja u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu od tragično nastradalog Splićanina Mateja Periša, mladića za kojim je Beograd, ali i ceo region, tragao 139 dana. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike