"Abazović nastavlja da obmanjuje javnost i iznosi neistine": Medojević "poklopio" novog premijera Crne Gore

18.05.2022

09:22

0

On kaže da niko od funkcionera EU nije rekao nijednu reč o članstvu Crne Gore u EU niti o mogućim rokovima i datumima

"Abazović nastavlja da obmanjuje javnost i iznosi neistine": Medojević "poklopio" novog premijera Crne Gore
nebojsa mandic pzp1 - Copyright Printscreen/YouTube/PzP

Nakon što je crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio da je Crna Gora najpouzdaniji partner Evropske unije i lider u procesu pridruživanja, predsednik PzP, članice Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kaže da Abazović nastavlja da obmanjuje javnost i da u Briselu nema nikakvih nagoveštaja da će se proširenje nastaviti.

- Abazović nastavlja da radi ono što jedino zna. Da obmanjuje javnost i iznosi neistine. Niko od funkcionera EU nije rekao nijednu reč o mogućem proširenju EU sa novim članovima - napisao je Medojević na Fejsbuku.

On kaže da niko od funkcionera EU nije rekao nijednu reč o članstvu Crne Gore u EU niti o mogućim rokovima i datumima.

 

 

- Na nivou EU ne postoji nijedna aktivna inicijativa za nastavak proširenja EU novim članovima. Ključni protivnici proširenja EU na Zapadni Balkan bili su Nemacka, Francuska i Holandija koji su blokirali svaku priču na tu temu - naveo je Medojević.

Naprotiv, jedina aktivna politička inicijativa je formiranje neke vrste političkog saveza EU sa zemljama kandidatima, i podsticanje neke vrste regionalne saradnje u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

- U situaciji kada se EU suočava sa dramatičnim posledicama rata u Ukrajini i ekonomskog, finansijskog i trgovačkog rata sa Rusijom i energetskom krizom, šanse da se ponovo pokrene proces proširenja u Briselu su nikakve - tvrdi Medojević.

On kaže da je druga regionalna inicijativa koju pokreću SAD Otvoreni Balkan koja bi trebalo da olakša međusobnu ekonomsku saradnju i poslovanje privrede.

- Ovu inicijativu odbija DPS i njegovi sateliti koji su odavno u regionalnoj koaliciji protiv Srbije, Srpske pravoslavne crkve i čija je uloga da destabilizuje Srbiju i osnaži pritisak na njenu vojnu i političku neutralnost Srbije u odnosu na sukobe u Ukrajini - naveo je Medojević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike