Oprez! U voću pronađen pesticid opasan za decu: Inspekcija odmah unišitila pošiljku iz Egipta

07.05.2022

16:32

0

Autor: M. Vu.

U pomoranžama poreklom iz Egipta pronađen je zabranjeni insekticid klorpirifos koji je štetan za zdravlje, posebno za decu

Oprez! U voću pronađen pesticid opasan za decu: Inspekcija odmah unišitila pošiljku iz Egipta
Limun - Copyright Profimedia

U pomoranžama poreklom iz Egipta pronađen je zabranjeni insekticid klorpirifos koji je štetan za zdravlje, posebno za decu, otkrili su hrvatski inspektori.


Pošiljka pomorandži s nedopuštenim hemijskim sastavom je otkrivena na hrvatskoj granici i uništena je.

Kako se ističu rizik je bio ozbiljan. Na deklaraciji za pomoranže je pisalo da je zemlja prijave i distribucije Hrvatska, a zemlja porekla Egipat.

Podsećamo to nisu jedini agrumi koji su ovih dana povučeni.

Naime, s tržišta je povučen crveni grejp poreklom iz Turske, zbog utvrđenog pesticida klorpirifos metila, takođe zabranjenog u Evropskoj uniji.
Pexels
 


Već tri godine su u EU zabranjene aktivne supstance klorpirifos i klorpirifos-metil. U mnogim zemljama izvan EU taj posebno uspešan insekticid i dalje se legalno koristi.


Napada srce, mozak, živce

Klorpirifos je ne-sistemski insekticid. Primenjuje se na lišću biljaka (povrće, voćke, vinova loza), kao zaštita plodova pomorandže, grejpa, limuna i drugih citrusa. Deluje na nervni sustem kukaca, životinja i čoveka gde inhibira enzim acetilkolinesterazu.

Kod čoveka se klorpirifos rasprostranjuje po tkivima gde nastaje toksični razgradni produkt klorpirifos okson koji se veže na enzim koji kontroliše komunikaciju između živaca – acetilkolinesterazu. U uobičajenim uvslovima nakon aktivacije živca, acetilkolinesteraza ga isključuje. Na primer, ako živac stimulacijom uzrokuje mišićnu kontrakciju, bitno je da se njena aktivnost smiri kako bi se mišićno vlakno odmorilo za sledeću kontrakciju. Važni ciljni organi ovog mehanizma su mišići, probavni sistem, srce i mozak.

Profimedia
 

 

Klorpirifos koči acetilkolinesterazu koja više ne može isključiti ciljne stanice, te dolazi do preterane stimulacije. Taj je mehanizam dovoljno jak za ubijanje insekta, dok  veće doze oštećuju ljudski organizam. Klinički simptomi trovanja organofosfornim insekticidima (gde spada klorpirifos) su: kontrakcija zenica, povećano slinjenje, mučnina, vrtoglavica, smušenost, konvulzije, neželjeno uriniranje i defekacija, u težim slučajevima dolazi do prestanka disanja i smrti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike